Up 2 Date

Nederland kleurt officieel rood op Europese coronakaart

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland kleurt officieel rood op Europese coronakaart

Door de stijgende coronabesmettingen hing het al in de lucht, maar vandaag is het zover: Nederland kleurt rood op de coronakaart. Groningen kleurt zelfs donkerrood. Dat heeft het Europees gezondheidscentrum ECDC vandaag besloten.

Mogelijk strengere voorwaarden

Vorige week vreesde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor vakantiegangers. De kans bestaat nu dat Nederlanders met strengere voorwaarden te maken krijgen in andere landen. De landen mogen zelf bepalen welke maatregelen ze treffen. Mogelijke opties zijn een quarantaineplicht of nog strikter: een inreisverbod.

Vakantie naar Griekenland

Vakantiegangers naar Griekenland of Spanje lijken zich vooralsnog geen zorgen te hoeven maken. In gesprek met het AD laat de Griekse minister van Toerisme, Harris Theocharis, weten: "Nederlanders hoeven niet te vrezen dat zij hier in quarantaine moeten. Dat is niet aan de orde." Volgens Theocharis kijkt Griekenland voornamelijk daar de ziekenhuisopnames, die in Nederland niet explosief zijn gestegen. "De ziekenhuisopnames zijn onder controle en de vaccinatiegraad in Nederland loopt hard op."

foto: ECDC

Spanje

Spanje blijft Nederlandse vakantiegangers ook nog altijd welkom heten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Spaanse staatssecretaris van Toerisme. Wel geeft de woordvoerster aan dat mensen uit risicogebieden (donkerrood, rood, oranje of grijs op de Europese coronakaart) een vaccinatie-, herstel- of testbewijs moeten overhandigen.

Hoewel Spanje nog altijd Nederlandse toeristen welkom blijft heten, raadt de Nederlandse overheid het af om naar Spanje af te reizen, aangezien Spanje ook rood kleurt op de kaart en deels zelfs donkerrood. Datzelfde geldt voor Portugal, Cyprus, Luxemburg en delen van Griekenland en Denemarken.

Wekelijkse update

De coronakaart wordt wekelijks geüpdatet door het ECDC, wat een soort Europese RIVM is. Daarbij wordt vooral gekeken naar het aantal positieve test in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Dat betekent dat een land op rood wordt gezet als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, of als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen.

Ster advertentie
Ster advertentie