Up 2 Date

Oud-politieagent geeft toe dat hij medeplichtig is aan doodslag George Floyd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oud-politieagent geeft toe dat hij medeplichtig is aan doodslag George Floyd

Een voormalige politieagent uit Minneapolis, Thomas Lane, heeft gezegd dat hij medeplichtig is aan de dood van George Floyd. Dat heeft de procureur-generaal van Minnesota, Keith Ellison, afgelopen woensdag bekend gemaakt in een statement.

'Belangrijke stap'

Ellison laat weten blij te zijn dat Lane verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol in de dood van Floyd. "Het feit dat hij erkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan, is een belangrijke stap in de goede richting en geeft de familie Floyd, onze gemeenschap en de natie de mogelijkheid om te genezen."

Lane keek toe

De 39-jarige Thomas Lane was in mei 2020 een van de drie agenten die toekeken toen hun collega Derek Chauvin zijn knie negen minuten lang op de nek van Floyd zette, waarna hij overleed. De vier agenten werden een dag later ontslagen. De dood van Floyd zorgde wereldwijd voor protesten tegen racisme en politiegeweld.

Straf geaccepteerd

Lane heeft een celstraf van drie jaar geaccepteerd. In ruil daarvoor wordt hij niet vervolgd voor medeplichtigheid aan moord. Volgens zijn advocaat, Earl Gray, zou Lane de straf hebben geaccepteerd omdat hij pasgeleden vader is geworden en niet het risico wilde lopen om lang de cel in te moeten. De processen van de twee andere voormalige agenten, die wél vervolgd worden voor medeplichtigheid aan moord, staan gepland voor 13 juni.

22,5 jaar cel

In juni vorig jaar werd Chauvin al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22,5 jaar voor het doden van George Floyd. De straf viel fors lager uit dan de maximaal veertig jaar cel die in april 2021 tegen hem werd geëist.

Ster advertentie
Ster advertentie