Up 2 Date

Oud-agent die George Floyd doodde aangeklaagd door twee burgers wegens racisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oud-agent die George Floyd doodde aangeklaagd door twee burgers wegens racisme

Derek Chauvin, de oud-agent die vorig jaar veroordeeld werd tot 22,5 jaar cel voor het doden van George Floyd, is aangeklaagd door twee zwarte inwoners van Minneapolis. Zij claimen in 2017 op een zelfde manier door hem behandeld te zijn als George Floyd. De aanklachten gaan over racisme en schending van burgerrechten.

Knie in nek gedrukt

Een van de burgers die Chauvin aanklaagt, is John Pope. Hij zegt op veertienjarige leeftijd "meerdere keren met een grote zaklamp op het hoofd" te zijn geslagen toen de agent naar zijn huis kwam vanwege een melding van huiselijk geweld. Ook zou Chauvin zijn knie op zijn nek hebben geduwd, net zoals bij de arrestatie van George Floyd. "Hij duwde zodat ik voelde dat ik niet kon bewegen of ademen. Dat liet ik weten, maar het leek hem niet uit te maken."

De andere aanklacht komt van Zoya Code. Zij zegt dat Chauvin buitensporig geweld gebruikte. Zo sloeg hij haar hoofd tegen de grond en drukte hij zijn knie in haar nek, wat te zien is op bodycambeelden. Uitgebreide beschrijvingen van de aanklachten kun je hier teruglezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet ingegrepen

Beide aanklachten claimen dat voorkomen had kunnen worden "dat de geschiedenis zich herhaalde met George Floyd" als er vanuit de politie was ingegrepen in het handelen van Chauvin. Het gedrag werd echter goedgekeurd en Chauvin werd pas ontslagen na de arrestatie van George Floyd in 2020.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Advocaten

Ook de stad Minneapolis is aangeklaagd, die de meldingen "verontrustend" noemt. De advocaten die de stad vertegenwoordigen hopen "tot een redelijke schikking" te kunnen komen. Door Chauvins advocaten is nog niet op de aanklachten gereageerd.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie