Sport

Semenya verliest testosteronzaak: gedwongen medicatie of stoppen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Semenya verliest testosteronzaak: gedwongen medicatie of stoppen

Stel je voor: je bent tweevoudig Olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter. Geweldig natuurlijk. Toch beslist de internationale atletiekfederatie IAAF dat je medicijnen moet gaan slikken. Waarom? Omdat je volgens hen, simpel gezegd, te mannelijk bent.

TESTOSTERON

Het is het verhaal van de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. De 28-jarige atlete heeft een te hoge testosteronspiegel. Dat is volgens de IAAF oneerlijk tegenover concurrerende atletes. Zo besloot de IAAF het reglement aan te passen: atletes met een te hoog testosterongehalte die de 400 tot 1500 meter lopen, moeten hormoontherapie volgen. Oneens met de nieuwe regel besloot Semenya een rechtszaak aan te spannen tegen de internationale atletiekfederatie. Helaas zonder succes. Vandaag besloot het internationaal sporttribunaal CAS de IAAF in het gelijk te stellen.

BESLUIT

Het CAS-panel beoordeelde dat de maatregel noodzakelijk is, ondanks dat deze een bepaalde mate van discriminatie bevat. Het panel besloot dat dergelijke discriminatie een redelijk en eerlijk middel is om de integriteit van vrouwenatletiek te behouden.

REACTIE

In een statement dat vandaag door haar advocaten uitgebracht werd, stelt Semenya dat de maatregelen van de IAAF altijd specifiek op haar gericht waren. "De IAAF heeft mij het afgelopen decennium proberen te vertragen. Dit heeft me eigenlijk alleen maar sterker gemaakt. De beslissing van het CAS zal mij niet tegenhouden. Ik zal weer opstaan en jonge vrouwen en atletes in Zuid-Afrika en de rest van de wereld blijven inspireren."

Ster advertentie
Ster advertentie