Sport

Waarom de testosteronzaak van Semenya belangrijk is voor de hele sportwereld

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Waarom de testosteronzaak van Semenya belangrijk is voor de hele sportwereld

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft een rechtszaak aangespannen tegen de internationale atletiekfederatie IAAF. Zij wordt namelijk verplicht door de federatie om medicijnen te slikken, omdat ze een hormonale afwijking heeft. Haar verhaal zorgt voor veel discussie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sterker dan concurrenten

De atlete wordt verplicht om medicatie te nemen, omdat ze een aangeboren hoog testosterongehalte heeft. Hierdoor heeft ze meer kracht dan andere vrouwen. Semenya zou veel voordelen hebben ten opzichte van haar concurrenten, waardoor IAAF vindt dat ze geen eerlijke wedstrijd kan rennen. Ook de Nederlandse atlete Ellen van Langen vindt het oneerlijk, vertelt ze aan NOS.

"De geloofwaardigheid van de topsport staat voorop. Testosteron bepaalt het krachtsverschil tussen mannen en vrouwen. Daarom zijn er regels opgesteld. [...] Ik ben blij dat ik geen 800 meter-loopster was. Je voelt dat je oneerlijke concurrentie hebt. [...] Het gaat niet alleen om atletiek, dit speelt in veel meer sporten. De zaak is belangrijk voor de hele topsport."

Geslachtstest

Semenya is veel groter en gespierder en wordt al sinds haar intrede in de atletieksport vaak vergeleken met een man. Tien jaar geleden moest zij al een geslachtstest ondergaan om te bewijzen dat ze een vrouw is. Ook werd ze eerder al verplicht om medicatie te slikken. Ze ging toen langzamer lopen en spande daarna een rechtszaak aan. Die won ze, waardoor ze weer mocht deelnemen zonder medicatie. Nu wordt er opnieuw geëist dat ze medicijnen gaat slikken.

Eerlijke competitie

Semenya wil geen medicatie gebruiken: "Ik wil puur natuur lopen, zoals ik ben geboren'', liet ze meermaals weten. De atletiekfederatie laat weten dat ze de regels niet willen opstellen wegens Semenya, maar dat ze wel ergens een grens moeten trekken.

''De kernwaarde van de IAAF is meisjes en vrouwen stimuleren door atletiek. De regels die wij instellen zijn er voor de beschermingen van een eerlijke en open competitie.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Contrast

Het is een moeilijke kwestie, omdat het respecteren van iemands aangeboren afwijking en het hebben van een eerlijke competitie elkaar in de weg zitten. Het CAS, de internationale sportrechtbank, doet op 26 maart uitspraak over de zaak van Carter Semenya.

Ster advertentie
Ster advertentie