Sport

Voetballer Jocelino de Sa over racistische opmerkingen van Argon-trainer: "Ik ga niet strijden voor zo'n trainer"

foto: instagram/massivemc
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Jocelino de Sa over racistische opmerkingen van Argon-trainer: "Ik ga niet strijden voor zo'n trainer"

Als kind van de club was Jocelino de Sa was een van de eerste voetballers die opstapte bij de Mijdrechtse voetbalclub SV Argon na racistische opmerkingen van hun eigen trainer Ron van Niekerk. Jocelino is naast een bekende bij de club ook een bekende in de urbanscene, want je ziet hem vaak met Johnny 500 on stage als MC Massive. FunX-dj Eva sprak De Sa onlangs in Jouw Stad Amsterdam en vroeg hem naar zijn keuze om op te stappen.

"Ga je wassen, zwarte lul"

De trainer van het eerste elftal zou tijdens de wedstrijd van Argon tegen WV-HEDW onder andere “Ga je wassen, zwarte lul!” hebben gezegd tegen een van de tegenstanders. Het zou niet voor het eerst geweest zijn. In een ander interview zegt Jocelino's teamgenoot Epi Kraemer dat hij van teamgenoten had gehoord dat de trainer tijdens de trainingen dingen zei als: "Ik ben in een racistische bui, dus alle donkere spelers moeten opruimen."

{instagram https://www.instagram.com/p/BuMUuN6n_T8/ }

Spelers en teammanager weigeren

Voor zeven voetballers en de teammanager was de opmerking over het zwarte geslachtsdeel de druppel die de emmer deed overlopen. Zij gaven aan om niet meer uit te komen voor de club, zolang deze trainer het elftal zou leiden. De voetbalclub reageerde in eerste instantie door trainer Ron van Niekerk te berispen en dat vond Jocelino de Sa erg zonde. Hij speelt al vanaf de jeugd bij SV Argon, maar zoiets had hij nooit eerder meegemaakt: "Het is een warme en mooie voetbalclub met heel veel mensen van andere culturen. Ik vind de keuze persoonlijk niet bij de club passen. Ik heb er altijd met heel veel liefde en plezier gespeeld en vind het heel erg zonde."

Trainer op non-actief

Zaterdag maakte SV Argon op de website bekend dat het niet bij een berisping blijft. Trainer Ron van Niekerk is per direct op non-actief gezet: "Naar aanleiding van het beeld dat in de media is ontstaan rondom de hoofdtrainer van SV Argon en het feit dat daardoor een onwerkbare situatie is ontstaan, heeft het bestuur besloten de hoofdtrainer per direct op non-actief te stellen."

Niet strijden voor zo'n trainer

"Wat hij gezegd heeft, was voor mij direct de reden om er een punt achter te zetten," zegt Jocelino bij FunX. "Ik ben per direct gestopt. Na de wedstrijd kregen we te horen wat er gezegd werd door de trainer. En toen heb ik aangegeven dat ik niet ga voetballen onder deze trainer. Ik ga niet voor zo'n trainer uitkomen en strijden. Ik zou mezelf nooit meer serieus kunnen nemen als ik onder zo'n trainer überhaupt nog een bal zou aanraken." Zijn advies voor andere voetballers die dit meemaken is dan ook: "Sta op, blijf niet zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie