Sport

Voetballer Taison reageert op racistische fans en krijgt rode kaart

foto: youtube/Esporte Interativo
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Taison reageert op racistische fans en krijgt rode kaart

Voetballer Taison van Shakhtar Donetsk kreeg afgelopen weekend een bizarre rode kaart, nadat hij reageerde op racistische leuzen van uitsupporters van Dinamo Kiev. De Braziliaanse speler van de Oekraïnse club moest een groot deel van de wedstrijden dealen met aanhoudende racistische geluiden. Vlak voor het einde van de wedstrijd had hij er helemaal genoeg van. Taison stak uit woede zijn middelvinger op naar het uitpubliek en schoot een bal richting de uitfans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tranen uit woede

De scheidsrechter kon de reactie van Taison op de racistische uitfans niet waarderen en trok een directe rode kaart. De Braziliaan snapte er niets van en verliet het veld in tranen. Hij werd bij het verlaten van het veld getroost door spelers van zijn eigen team en die van Dinamo Kiev. Op Instagram schrijft Taison dat het tranen waren van "woede, afkeuring en hulpeloosheid", omdat hij niets kon doen. "Ons is vroeg geleerd om sterk te zijn en te vechten voor onze rechten en gelijkheid", aldus de Braziliaan.

Racisme bestrijden

Na de wedstrijd ontving Taison steun van alle kanten. Zijn eigen coach Luis Castro weigerde na de 1-0 gewonnen wedstrijd aan te schuiven bij de persconferentie. Wel stuurde hij een statement naar de pers waarin hij racisme veroordeelde. Daarin staat onder andere: "Ik steun ieder slachtoffer van racisme en dus ook mijn jongens. Elke vorm van racisme is onaanvaardbaar. We moeten racisme elke seconde van de dag proberen te bestrijden."

Vernederend

Shakhtar Donetsk, de voetbalclub waar Taison al negen jaar speelt, roept via de website op tot actie. "Deze vernederende incidenten veroorzaken pijn en teleurstelling bij de voetbalfamilie genaamd Shakhtar Donetsk. Wij verdedigen onze spelers altijd en roepen de autoriteiten op het gebied van voetbal op om het racisme in stadions een halt toe te roepen."

Ster advertentie
Ster advertentie