Naar homepage
Sport

Dopingschorsing Ajax-doelman Onana drie maanden verkort

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dopingschorsing Ajax-doelman Onana drie maanden verkort

Ajax-doelman André Onana zal eerder onder de lat staan dan in eerste instantie was besloten. Onana kreeg in februari een schorsing van twaalf maanden opgelegd door de UEFA, vanwege het gebruik van een verboden middel. Het sporttribunaal CAS heeft die dopingschorsing donderdag in hoger beroep teruggebracht naar negen maanden.

Doping

In oktober werd bij de 24-jarige keeper uit Kameroen doping in zijn urine aangetroffen. De 24-jarige keeper uit Kameroen liep op 30 oktober tegen de lamp toen er doping in zijn urine werd aangetroffen.

Plaspillen

Ajax verklaarde destijds dat Onana per ongeluk een tabletje van zijn vrouw had genomen toen hij zich niet lekker voelde. De doelman zag de plaspillen van zijn zwangere vrouw aan voor aspirines. In die pillen zat het verboden middel furosemide, dat de keeper dus onbewust had genomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemengde gevoelens

Ajax-directeur Edwin van der Sar laat via de officiële kanalen van de club weten wat hij van de uitspraak vindt: "Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest."

Het betekent dat de schorsing nu eindigt op 4 november 2021. Toch heeft Van der Sar nog gemengde gevoelens. "Ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen", laat hij weten.

Nalatigheid

De UEFA wilde dat het CAS zou vasthouden aan de twaalf maanden schorsing. Hoewel de Europese voetbalbond erkende dat Onana niet de intentie heeft gehad om vals te spelen, vond de bond toch dat hij geschorst moest worden vanwege nalatigheid. Volgens de UEFA heeft een atleet altijd de plicht om te zorgen dat er geen verboden middel in het lichaam terechtkomt.

De Kameroener mag tot 4 november niet in actie komen voor Ajax. Wel mag hij twee maanden voor het einde van de schorsing weer trainen bij de club.

Ster advertentie
Ster advertentie