Sport

Verdachten van racistische uitlatingen voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior niet vervolgd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verdachten van racistische uitlatingen voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior niet vervolgd

De twee verdachten van racistische uitlatingen, gericht tegen Ahmad Mendes Moreira, bij de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior in 2019 worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten, omdat er onvoldoende bewijs is.

Onduidelijk wie wat heeft geroepen

Het OM stelt wel dat het vast staat dat er racistische uitspraken zijn gedaan, maar is het onduidelijk wie wat heeft geroepen. Om erachter te komen wie de uitlatingen deden heeft het OM liplezers ingezet om beelden te bekijken van de wedstrijd, maar zelfs dat leverde niets op. Zowel het OM als de officier van justitie vinden het treurig dat het onderzoek niet tot voldoende bewijs heeft geleid. Daarmee is de zaak dan ook gesloten.

'Ons voetbal is van iedereen'

Tijdens de voetbalwedstrijd op 17 november 2019 werden vanaf de tribune racistische spreekkoren gezongen, gericht tegen Ahmad Mendes Moreira. De voetballer moest daar niets van hebben en ging met tranen in zijn ogen het veld af, waarna de wedstrijd kort werd gestaakt. Om te voorkomen dat er in de toekomst geen hard bewijs kan worden geleverd, begon de KNVB in samenwerking met de overheid de campagne 'Ons voetbal is van iedereen'. Er werd onder meer een app geïntroduceerd waarmee gevallen van racisme en discriminatie gemeld kunnen worden. Ook wordt slimme technologie ingezet om racistische en discriminerende uitlatingen beter te kunnen registreren.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie