Sport

Australische profvoetballer komt uit de kast: "Een historisch moment"

foto: Twitter: Adelaide United
  1. Newschevron right
  2. Australische profvoetballer komt uit de kast: "Een historisch moment"

De Australische profvoetballer Joshua Cavallo heeft middels een video op social media zijn coming-out gedaan. Cavallo speelt voor het Australische Adelaide United en is op dit moment, voor zover bekend, de enige actieve voetballer ter wereld op het hoogste niveau die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Schaamte

"Hoi iedereen, Josh Cavallo hier. Ik wil graag iets persoonlijks met jullie delen", begint Cavallo in zijn videoboodschap. "Ik ben voetballer én homoseksueel. Toen ik opgroeide had ik altijd het gevoel dat ik me moest verstoppen om mijn droom na te jagen, omdat ik me schaamde. Het is ontzettend vermoeiend om een dubbelleven te leiden. Zoiets gun ik niemand."

De zichtbaar geëmotioneerde voetballer vertelt dat hij bang was dat mensen anders over hem zouden denken en slechte dingen over hem zouden zeggen. "Dat is niet het geval geweest", zegt hij. "Sterker nog, je zult juist meer respect krijgen van mensen. Ik heb ontzettend veel steun gekregen van mijn geliefden, teamgenoten en coaches. Daardoor denk ik steeds: waarom heb ik deze last zolang gedragen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspireren

Cavallo wil met zijn videoboodschap "mensen inspireren en tonen dat het oké is om homoseksueel te zijn en tegelijkertijd ook voetballer". Daar voegt hij aan toe: "Voor iedereen die bang is: gedraag je niet als iemand die je niet bent. Wees gewoon jezelf."

'Historisch moment'

Adelaide United-trainer Carl Veart laat in een statement weten 'ontzettend trots' te zijn op zijn speler. "Ik heb alleen maar bewondering voor hem. Dat geldt ook voor de gehele selectie en technische staf. Hij is en zal altijd een gewaardeerd en gerespecteerd lid van onze club zijn." Ook directeur Nathan Kosmina heeft mooie woorden voor Cavallo: "Het is een historisch moment voor het Australische voetbal. We hopen dat zijn dapperheid de weg vrijmaakt voor meer voetballers die hetzelfde meemaken."

Nog altijd taboe

Homoseksualiteit is nog altijd een groot taboe binnen het profvoetbal. Op dit moment zijn er dan ook geen andere openlijk homoseksuele voetballers op het hoogste niveau. Wel maakten een voetballer uit de Engelse Premier League en een uit de Eredivisie vorig jaar bekend homoseksueel te zijn. Zij besloten echter anoniem te blijven.

In 1990 werd Justin Fashanu de eerste Britse profvoetballer die er publiekelijk voor uitkwam dat hij homoseksueel was. Hij pleegde in 1998 zelfmoord. Ook in Nederland deed een profvoetballer ooit openlijk zijn coming out, namelijk John de Bever, die nu voornamelijk bekend is als zanger. Voormalig Duits international Thomas Hitzlsperger is ook openlijk homoseksueel, maar deed zijn coming-out pas nadat hij stopte met profvoetbal.

Ster advertentie
Ster advertentie