FunX Talent

James F. Tailor is de winnaar van FunX Talent: Rap '23: "Het is tijd dat er weer geluid uit Amsterdam-West komt"

foto: Jonathan Hoost
  1. Newschevron right
  2. James F. Tailor is de winnaar van FunX Talent: Rap '23: "Het is tijd dat er weer geluid uit Amsterdam-West komt"

De winnaar van FunX Talent Rap 2023 is niemand minder dan James F. Tailor. Na een hete strijd tussen de zes zorgvuldig geselecteerde acts won de rapper afgelopen zondag de talentenjacht. In de finale nam hij het op tegen L.A Santana en JLYONN in een open, zelf in te vullen opdracht. We spraken James over zijn muziek, zijn dromen en wat de volgende stappen voor hem zullen zijn.

Video niet beschikbaar

James F. Tailor

James F. Tailor komt uit Amsterdam en timmert al jaren aan zijn weg naar succes. Met zijn creatieve schrijfstijl en warme stemgeluid heeft hij een hele herkenbare sound. Hoofdjurylid Chivv was na de eerste ronde van FunX Talent: Rap 2023 al onder de indruk van de Amsterdammer en had ook de daaropvolgende rondes lovende kritieken. Volgers van de wedstrijd zijn duidelijk tevreden met de winst van de publieksfavoriet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX Talent: Rap 2023

Gefeliciteerd met je winst James! Wat was voor jou de reden om mee te doen, aan FunX Talent: Rap?

"Ja, dankjewel! Eigenlijk wilde ik niet meedoen, omdat ik niet zeker wist of ik een talentenjachtrapper was, maar mijn zus pushte me heel erg. Uiteindelijk had ze gelijk. Ze werkt voor FunX en kent mijn muziek goed. Het is trouwens niet zo dat zij iets met FunX Talent te maken had. Ze is thuis met zwangerschapsverlof; ik heb er net een nieuw nichtje bij."

Hoe bereidde je je voor toen je eenmaal hoorde dat je geselecteerd was?

"Ik was vergeten dat mijn manager me had aangemeld. Dus toen ik werd gebeld dat ik was geselecteerd, duurde het even voordat ik besefte wat er gebeurde. Daarna begon ik gelijk met voorbereiden. Voor de eerste opdracht moesten we ons verhaal vertellen; waar we voor staan in het leven. Ik had natuurlijk nog niks van de anderen gehoord, dus ik was best wel zenuwachtig."

Waar kwamen die zenuwen vandaan?

"Een aantal jaar terug heb ik namelijk bij FunX een soort freestyle-challenge gedaan. Destijds voelde ik me heel ongemakkelijk en ik was bang dat ik datzelfde gevoel zou hebben dit keer. Gelukkig was dat helemaal niet zo en voelde ik me juist met elke ronde meer op m'n gemak. Het hielp natuurlijk super erg mee dat Chivv en de andere juryleden veel positiefs te zeggen hadden vanaf de eerste sessie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat maakt jou anders dan andere rappers?

"Om eerlijk te zijn vind ik mezelf meer een artiest dan een rapper. Ik probeer echt zo divers mogelijk te zijn. Ik rap op drillbeats, omdat ik die gewoon het hardst vind, maar ik maak zoals jullie horen bijvoorbeeld ook gebruik van pianospel. Mijn grootste inspiratiebron is Meek Mill. Wat hij doet is iets wat de laatste jaren aan het uitsterven is in Nederland: Praten over de struggle van de straat. Al vanaf kleins af aan is Meek een idool voor me, omdat ik zijn boodschap heel hard en belangrijk vind: dat iedereen die het echt wil, het kan maken."

Waarom vind je die zo belangrijk?

"Het is tegenwoordig makkelijk om te vergeten waar je vandaan komt. Geld maken is steeds makkelijker. Ik ken jongens in crypto of Forex trading die echt gekke cash pakken. Maar ook wat er op straat wordt verdiend nu is niet te vergelijken met vroeger. En als je elk weekend kreeft eet en reisjes pakt naar Dubai, denk je niet graag terug aan tijden dat je een pakje noodles moest delen. Ik heb het gevoel dat veel mensen die het maken niet alleen vergeten waar ze vandaan komen, maar zelfs neer kunnen kijken op diegene die ze hebben achtergelaten. Terwijl ik vind dat je mensen na jou juist hoort te inspireren. Jij hebt die cheatcode gevonden, nu moet je die doorgeven aan je mensen."

Quote

Jij hebt die cheatcode gevonden, nu moet je die doorgeven aan je mensen.

James F. Tailor

Heb je ambities buiten Nederland? Met welke artiesten zou je graag samen willen werken?

"Ik hou van Amerikaanse rap, maar de VS is niet voor mij. 'Free Palestina, always, until it's backwards' is het enige dat ik daarover wil zeggen. Ik heb sowieso veel affiniteit met de UK en met Franse rap vanwege mijn Algerijnse roots (in Algerije wordt Frans gesproken, red.). Ik zou het dan ook sick vinden om ooit samen te werken met MAES of de legendarsiche Soolking. In Nederland zijn bijvoorbeeld JordyMone9 en Hef mensen waar ik veel naar luister en echt naar opkijk. Ik heb ook 'kutleven' op mijn onderarm getatoeëerd toen ik 15 was. "

Wat zijn de volgende stappen voor James F. Tailor? Wat kunnen we van je verwachten in 2024?

"Toen ik begon met FunX Talent: Rap zei ik al: 'Als ik win ga ik m'n laatste sessie als track uitbrengen.' Dat is dus het eerstvolgende wat jullie kunnen verwachten. Ik hoop dat deze met oud en nieuw uit kan komen. We gaan dit jaar sowieso veel muziek uitbrengen. Kwaliteitsmuziek. Ik wil dat mensen me zat raken. Dat je me overal terugziet en hoort. Dat wordt 2024: we gaan lekker het merk James F. Tailor bouwen. Het is tijd dat er weer geluid uit Amsterdam-West komt."

Ster advertentie
Ster advertentie