Up 2 Date

OM gaat onderzoek doen naar beweringen van Johan Derksen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM gaat onderzoek doen naar beweringen van Johan Derksen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar de uitspraken die Johan Derksen afgelopen dinsdag deed in de talkshow Vandaag Inside. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. Het onderzoek moet ervoor zorgen dat mogelijk strafbare feiten boven tafel komen.

"Bijzonder kwetsend"

Het OM roept betrokkenen op om hun verhaal te doen over het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Derksen. "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het TV-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken", zo liet het OM weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verjaringstermijnen

Het OM zegt dat de resultaten uit het onderzoek zullen worden beoordeeld op hun strafrechtelijke relevantie. Wel wordt daarbij gezegd dat mensen rekening moeten houden met verjaringstermijnen. "Die termijnen hangen af van de aard en de context van en het moment waarop een strafbaar feit gepleegd zou zijn."

Derksen komt terug op uitspraken

Derksen impliceerde afgelopen dinsdag in Vandaag Inside dat hij in in de jaren 70 een bewusteloze vrouw met een kaars had gepenetreerd. Hij vertelde dat het gebeurde toen hij als voetballer van Veendam samen met een toenmalige teamgenoot op stap ging. "We gingen met twee juffrouwen op stap. We gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Toen weet ik nog wel, en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: die juffrouw lag bewusteloos op zo'n bank en er stond zo'n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan."

Afgelopen woensdag kwam Derksen terug op zijn uitspraken en vertelde hij dat er geen sprake zou zijn geweest van penetratie. "Het was zo'n hele grote duizendurenkaars, dat was toen in. Dat staat op zo'n sokkel, zo'n heel groot ding. Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen wij weggingen stond die kaars loodrecht de lucht in."

Sponsoring stopgezet

Hoewel Derksen direct na het vertellen van zijn verhaal de daad bagatelliseerde, kon de voetbalanalist op hevige kritiek rekenen van kijkers. Daarnaast hebben ook kansspelbedrijf TOTO en E-bikespecialist Stella Fietsen de sponsoring van Vandaag Inside stopgezet, vanwege zijn uitspraken.

Ster advertentie
Ster advertentie