Films, Series & TV

Johan Derksen past misbruikverhaal aan: "Vrouw niet met kaars gepenetreerd"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Johan Derksen past misbruikverhaal aan: "Vrouw niet met kaars gepenetreerd"

Johan Derksen is woensdag in Vandaag Inside teruggekomen op zijn uitspraken van een dag eerder in de talkshow. Derksen impliceerde dinsdag dat hij in zijn jonge jaren een bewusteloze vrouw met een kaars had gepenetreerd.

Eerder verhaal

Derksen vertelde dinsdag dat hij in de jaren 70, samen met een toenmalige teamgenoot, op stap ging. "We gingen met twee juffrouwen op stap. We gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder", vertelde hij. "Toen weet ik nog wel, en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: die juffrouw lag bewusteloos op zo'n bank en er stond zo'n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Tussen haar benen'

De uitspraken van Derksen zorgden voor grote woede bij kijkers. Gisteren kwam Derksen terug op zijn uitspraken en vertelde hij dat er geen sprake zou zijn van penetratie. "Het was zo'n hele grote duizendurenkaars, dat was toen in. Dat staat op zo'n sokkel, zo'n heel groot ding. Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen wij weggingen stond die kaars loodrecht de lucht in", aldus Derksen.

Geen excuses

Columnist Yesim Candan was gisteren te gast in Vandaag Inside. Candan gaf aan dat het terecht zou zijn als Derksen zijn excuses zou aanbieden. Daar was Derksen het niet mee eens. "Er is geen enkele aanleiding om mijn excuses aan te bieden. Ik heb me op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt me bijzonder, maar ik ga nu niet, vijftig jaar na dato, hier mijn excuses zitten maken. [...] Die mevrouw is wakker geworden met een duizendurenkaars tussen haar benen. Die heeft waarschijnlijk gedacht: hoe komt dat ding daar? En die is ook overgegaan tot de orde van de dag." Op de vraag of Derksen de vrouw ooit nog heeft gesproken, antwoordde hij: "Ik weet niet eens hoe ze heet."

'Teleurstellend'

Ook Mariƫtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, heeft naar beide afleveringen gekeken. In het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen liet ze gisteren weten teleurgesteld te zijn in de mannen van Vandaag Inside: "In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gister zeiden. Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend."

Ster advertentie
Ster advertentie