Up 2 Date

Johan Derksen reageert op verlies sponsoren door #DefundRacism

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Johan Derksen reageert op verlies sponsoren door #DefundRacism

Johan Derksen heeft gereageerd op alle ophef die is ontstaan na zijn uitspraak over Akwasi in Veronica Inside. Aan het AD vertelt de analyticus dat hij geen spijt van zijn opmerking heeft. Ook maakt hij zich geen zorgen over het feit dat verschillende sponsoren zich hebben teruggetrokken van het programma.

Grapje

"Ik rijd al 22 jaar na de uitzending naar huis en soms heb ik weleens het idee: dat had ik beter niet kunnen zeggen - maar ik vond dit grapje eigenlijk niet eens zo heel slecht. Voor mijn doen hè", zegt Derksen tegen het AD. Met het 'grapje' doelt hij op de opmerking die hij maakte over een filmpje van een man die tijdens een Black Lives Matter-betoging verkleed was als Zwarte Piet. "Weten we zeker dat het niet Akwasi is?", zei Derksen.

#defundracism

Ondanks de vele kritiek die er op de uitspraak kwam, liet Veronica weten Derksen er niet op aan te spreken. Daar namen social media-gebruikers geen genoegen mee. De hashtag #DefundRacism werd in het leven geroepen. Mensen plaatsten de hashtags onder de posts van verschillende bedrijven die Veronica Inside sponsoren, waaronder Albert Heijn, Zespri en Gamma.

Inmiddels hebben verschillende bedrijven laten weten niet langer te willen adverteren in de reclameblokken rond het programma. Andere bedrijven zeggen in gesprek te gaan met Talpa.

Sponsoren

Derksen maakt zich niet druk over het verlies van sponsoren. "Dit is weer een storm in een glas water die wel overwaait. Morgen is er weer een andere rel. Dat gaat vaker zo", zegt Derksen. "Dan beginnen mensen drie dagen na ons programma te gillen. En denken commerciële jongens van bedrijven: wij kunnen niet achterblijven, maar ach, ik ga daar niet over.”

RACIST

Derksen vindt dat hij onterecht weggezet wordt als racist. "Als je het hele programma hebt gezien, dan weet je dat wij afstand hebben genomen van het begrip racisme", zegt hij."Maar goed, de ene week ben ik homofoob, de andere week racist. Ik las ergens dat Akwasi het mentaal niet meer aankon en zich veertien dagen heeft opgesloten. Nou, ik kan je vertellen: ik ben er mentaal heel goed aan toe."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie