Up 2 Date

1,7 miljoen mensen zien Johan Derksen geen excuses maken voor Akwasi-grap

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. 1,7 miljoen mensen zien Johan Derksen geen excuses maken voor Akwasi-grap

"Ik heb in de loop van de week het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt", met die woorden opende Johan Derksen maandagavond de eerste show sinds alle commotie rondom zijn 'grap' over Akwasi. Derksen maakte ook meteen duidelijk dat niemand in Nederland een excuus van hem hoeft te verwachten. "Ik bied mijn excuus niet aan, trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof."

'Slechtste show ooit'

De aflevering trok torenhoge kijkcijfers en ruim 1,7 miljoen kijkers zorgden ervoor dat het de best bekeken uitzending van Veronica Inside ooit was. Blij met de uitzending was Johan Derksen zeker niet. In gesprek met De Telegraaf vertelde hij dinsdag: “Ik heb in tweeëntwintig jaar tijd nog nooit zo’n k*tshow gemaakt. Ik vond het de slechtste die we ooit gemaakt hebben. De hele show kreeg een totaal andere sfeer, vond ik, en dat is Gijp volkomen met me eens."

Derksen was ook niet te spreken over het optreden van zijn collega Wilfred Genee die zich volgens Derksen anders voordeed dan normaal. "Wilfred doet al jaren zijn best om ons de meest vreselijke dingen te laten zeggen. Dat lokt hij uit. Nu werden we geconfronteerd met een presentator die ons kwalijk nam dat we rare dingen zeiden.”

Stopt Derksen ermee?

Volgens Derksen zal zijn woede binnen een paar dagen wegtrekken, maar de uitzending heeft hem wel aan het denken gezet over zijn toekomst. "Ik doe al tweeëntwintig jaar hetzelfde kunstje. Ik ga deze zomer eens goed overdenken of ik de laatste twee jaar van mijn contract bij Talpa wel wil uitdienen."

Uitleg 'grap'

Derksen legde maandagavond uit hoe hij zijn 'grap' ontstond om over een man - verkleed als Zwarte Piet - te vragen of het Akwasi was: "Ik had nog nooit van Akwasi gehoord. Die zie ik op het plein in Amsterdam en daar staat hij plotseling heel emotioneel te schreeuwen en riep hij eigenlijk op tot agressie en geweld." Daarmee doelde Derksen op de uitspraak van Akwasi dat hij een Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen. Derksen vervolgd: "Dan denk ik: hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand zo'n vredige demonstratie kaapt? [...] Toen zaten we hier en kwam er zo'n man verkleed als Zwarte Piet voorbij en heb ik dus heel cynisch gezegd: 'Weten we het zeker dat het niet Akwasi is?' Dat was alles."

'Verkeerde grap'

Strafrechtadvocate Natacha Harlequin, die als gast aanwezig was, vroeg Derksen wat zijn intentie was met de grap die hij maakte. "De intentie was niet meer dan een grap", antwoordde Derksen op de vraag van Harlequin. "Het was als grap bedoeld. [...] Daarna wordt het creatief geknipt en op internet gezet en dan gaan de mensen, die de uitzending niet gezien hebben, op een klein fragmentje op Facebook reageren. Dan krijg je een kettingreactie en wordt het plotseling een rel."

Even later gaf Derksen aan 'totaal geen spijt' te hebben van de grap die hij maakte. Wel gaf hij toe dat het een 'verkeerde grap' was. "Dat wil ik dan nog wel accepteren", besloot Derksen.

Boycot Oranje-internationals

Door de grap van Derksen besloten spelers van het Nederlands elftal Veronica Inside te boycotten. Daar was Derksen niet van onder de indruk. "Eerlijk gezegd neem ik die spelers van het Nederlands elftal al helemaal niet serieus. [...] Diezelfde jongens die nu een ethisch statement maken, die gaan straks het Wilhelmus met z'n allen zingen in Qatar." Derksen doelt daarmee op het WK dat in 2022 gespeeld zal worden in het Midden-Oosterse emiraat. Volgens Amnesty International zouden stadionbouwers daar onder zeer slechte omstandigheden leven en zeven maanden gewerkt hebben zonder betaald te krijgen. Derksen vervolgd: "Die worden echt als slaaf mishandeld daar. Dat wordt gebagatelliseerd door de voetbalwereld, want Derksen maakt een verkeerde grap. En straks allemaal het Wilhelmus zingen in Qatar. Jongen, flikker op."

#DefundRacism

Derksen reageerde ook op de adverteerders die hun commercials hebben teruggetrokken. "Die willen zich natuurlijk heel politiek correct gedragen. Het is ook een beetje schijnheilig en laf. We kunnen ook een tv-programma gaan maken waarbij de inhoud bepaald wordt door adverteerders en voetballers. Daar zal de commerciële tv heel blij mee zijn, maar daar ben ik niet geschikt voor. Dan moeten ze tegen mij zeggen: 'Rot jij maar op.' [...] Als je een spraakmakend en onafhankelijk programma wilt maken, dan balanceer je weleens op het randje en dan ga je er ook weleens overheen."

Ster advertentie
Ster advertentie