Up 2 Date

Politieagenten krijgen stroomstootwapen

  1. Newschevron right
  2. Politieagenten krijgen stroomstootwapen

Politieagenten krijgen een stroomstootwapen. Volgens De Telegraaf trekt het kabinet 30 miljoen euro uit om de wapens aan te schaffen.

Cursus

Geschat wordt dat het nog zo'n vijf jaar zal duren voordat alle agenten gebruik mogen maken van het stroomstootwapen. Ze moeten eerst een cursus volgen om ermee om te leren gaan. Naar verwachting zullen er 17000 agenten uitgerust worden met een taser.

Testen

De leiding van het politiekorps dringt al jaren aan om tasers te krijgen, zodat agenten zich beter kunnen verdedigen. Er is volgens de politie behoefte aan een wapen voor agenten dat krachtiger is dan pepperspray of een wapenstok, maar minder heftig dan een pistool.

Er zijn inmiddels al meerdere experimenten uitgevoerd. Zo startte de politie in 2017 met een proef waarbij agenten in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort onder andere op uitgaansavonden gebruik mochten maken van een taser.

In september van dit jaar trok korpschef Akerboom echter aan de bel bij het kabinet. Hij vond dat de discussie te lang duurde en eiste dat er knopen doorgehakt zouden worden. Volgens hem worden agenten steeds vaker geconfronteerd met geweld en bedreigingen door burgers en zijn tasers dan ook hard nodig als extra verdedigingsmiddel.

Risico's

Amnesty International is niet blij met de plannen. De organisatie ziet het stroomstootwapen als een risico voor je gezondheid. In het buitenland zijn er volgens hen al honderden doden gevallen bij het gebruik van de taser.

Na een incident met een 16-jarige jongen in Terneuzen, waarschuwde de politie ook zelf voor brandwonden en de kans op een hartaanval. Toch gelooft de politie dat het model dat zij hebben gekozen zo weinig gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Zo werkt het

Een stroomstootwapen schiet twee pijltjes af die zich boren in de huid of kleding van een verdachte. Daarna volgt een stroomstoot van een paar duizend volt. De verdachte is voor zo'n vijf seconden totaal verlamd waardoor de politie de persoon kan overmeesteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie