Up 2 Date

TikTok verwijdert meer dan 500.000 Italiaanse kinderen na fatale afloop challenge

foto: XanderSt (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. TikTok verwijdert meer dan 500.000 Italiaanse kinderen na fatale afloop challenge

Social media-platform TikTok heeft in Italië meer dan 500.000 accounts gesloten van kinderen onder de 13 jaar. De Italiaanse Autoriteit voor de Privacy greep eerder dit jaar in toen een 10-jarig meisje overleed na het doen van de zogenaamde 'blackout challenge'.

Verstikt

Het meisje uit de Siciliaanse stad Palermo overleed in januari, nadat ze had geprobeerd om zichzelf zo lang mogelijk te verstikken. Ze werd uiteindelijk door haar ouders aangetroffen in de badkamer en naar het ziekenhuis gebracht. Dat mocht niet meer baten, want door het ernstige zuurstoftekort in haar hersenen was het meisje al bij aankomst overleden.

Leeftijd verifiëren

Na deze trieste gebeurtenis verzocht de Italiaanse privacywaakhond TikTok om de leeftijden van alle Italiaanse gebruikers na te lopen en gebruikers onder de 13 jaar te blokkeren. Uiteindelijk werden tussen 9 februari en 21 april meer dan 12,5 miljoen Italiaanse gebruikers gevraagd om hun leeftijd te verifiëren.

Zo'n 400.000 accounts werden verwijderd nadat zij aangaven daadwerkelijk jonger dan 13 jaar te zijn. Daarnaast werden nog 140.000 kinderen verwijderd, die een hogere leeftijd hadden opgegeven. Zij werden gerapporteerd door andere gebruikers of gevonden door moderators van de app.

Kunstmatige intelligentie

Volgens TikTok mogen alleen mensen boven de 13 jaar de app gebruiken. Toch blijft het ontzettend makkelijk om de appregels te omzeilen. Daarom wil het social media-platform verschillende manieren ontwikkelen om ervoor te zorgen dat kinderen geen toegang krijgen tot de app. Een van de manieren die TikTok nu onderzoekt, is het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Ster advertentie
Ster advertentie