Russisch konvooi van ruim 60 kilometer lang onderweg naar Kiev
- News
- Russisch konvooi van ruim 60 kilometer lang onderweg naar Kiev
Het Russische konvooi dat onderweg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev blijkt veel groter te zijn dan in eerste instantie werd gedacht Door de weersomstandigheden en een lage beeldkwaliteit dacht men dat de colonne 27 kilometer lang was, maar inmiddels blijkt dat deze ruim 60 kilometer lang is.
Voornamelijk vrachtwagens
Het Amerikaanse bedrijf Maxar wist het hele konvooi, dat bestaat uit tanks, gepantserde voertuigen, artillerie en meer, in beeld te brengen. Volgens het bedrijf tonen satellietbeelden aan dat de colonne zich ongeveer twintig kilometer ten noorden van de Oekraïense hoofdstad bevindt. Daarnaast staan er in het zuiden van Belarus, op zo'n 32 kilometer van de grens met Oekraïne, gevechtshelikopters en grondtroepen klaar.
Volgens Geert Groot Koerkamp, Rusland-correspondent van de NOS, bestaat het grootste gedeelte van het konvooi uit vrachtwagens. "Niemand weet wat daarin zit. Dat kunnen militairen zijn, maar het kan ook om materieel gaan. Naar verluidt bestaat het konvooi voor een kleiner deel uit andere voertuigen als tanks of pantservoertuigen."
'Kwetsbaar'
Hoewel het konvooi veel zou kunnen betekenen voor de slagkracht van de Russen - als het aankomt in Kiev - is het een kwetsbaar doelwit. Zo zou het Oekraïense leger de colonne kunnen vertragen met droneaanvallen. Ook nemen de Russen een route die dwars door een bebost gebied loopt. "Veel van de wegen die vanuit de richting van Belarus komen gaan door bebost gebied. Dat zijn smalle wegen. Zo'n konvooi is daar ongelooflijk kwetsbaar", aldus Koerkamp.
De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.
Lees ook
Entertainment
Kanye West toegevoegd aan lijst met 'vijanden van Oekraïne' sinds bezoek aan MoskouUp 2 Date
Nederland geeft Oekraïne tientallen miljoenen extra steun voor wederopbouwUp 2 Date
Human Rights Watch noemt reactie op oorlog Oekraïne "dubbele standaard"Up 2 Date
Rusland valt Oekraïense kerncentrale aan maar mist: reactoren niet beschadigd