Escalatie in conflict Armenië en Azerbeidzjan: Aanvallen gericht op burgers
- News
- Escalatie in conflict Armenië en Azerbeidzjan: Aanvallen gericht op burgers
Armenië en Azerbeidzjan vechten sinds meer dan een week om een gebied waar zij al jaren ruzie over maken: Nagorno-Karabach. De strijd om dit gebied is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Armenië en Azerbeidzjan zijn het al vanaf de val van de Soviet-Unie met elkaar oneens over de vraag van wie het gebied is. In het gebied wonen vooral etnische Armenen, die ook het gebied besturen. Maar tegelijkertijd behoort het tot Azerbeidzjaans grondgebied. Het conflict wat nu aan de gang is, is het zwaarste conflict sinds de jaren 90. Toen vielen er ongeveer 30.000 doden.
BESCHULDIGINGEN OVER EN WEER
Het is al de negende dag waarop Armenië en Azerbeidzjan vechten over het gebied Nagorno-Karabach. De afgelopen dagen zijn er aanvallen over een weer gegaan. Een grote verandering vandaag is dat Armenië en Azerbeidzjan elkaar beschuldigen van aanvallen op burgers.
Vanuit Nagorno-Karabach wordt er gezegd dat het Azerbeidzjaanse leger raketten heeft afgevuurd op Stepanakert, de hoofdstad van dit gebied. Aan de andere kant zegt Azerbeidzjan dat Armenië verschillende dichtbevolkte gebieden in Azerbeidzjan heeft aangevallen. Aan beide kanten worden er aanvallen en slachtoffers geclaimd en ontkend. Het is moeilijk te zeggen hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen maar volgens Reuters loopt het op in de honderden.
Er wordt van Azerbeidzjan gezegd dat ze in hun aanval op de hoofdstad Stepanakert gebruik hebben gemaakt van clusterbommen. Deze bommen bestaan uit meerdere kleine bommen, die zich over een groot gebied verspreiden. Zo probeert de aanvaller meer schade aan te richten. Deze bommen worden door een groot deel van de wereld niet meer gebruikt, vanwege de grote kans op burgerslachtoffers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
ESCALATIE
Zondag zei de president van Azerbeidzjan, Aliyev, dat Armenië met een plan moet komen over het terugtrekken uit Nagorno-Karabach en Azerbeidzjaans gebied. Tot dat gebeurt zullen ze doorgaan met hun acties.
Het grote verschil met de conflicten van vroeger is dat het gevecht niet alleen tussen Azerbeidzjan en Ngorno-Karabach plaatsvindt. Ook buiten dit gebied zijn er aanvallen. De kans dat het verder uit de hand loopt tussen Armenië en Azerbeidzjan is groot.
TURKIJE EN RUSLAND
Het is waarschijnlijk dat andere landen mee zullen worden getrokken in het conflict. Vorige week werd er zonder succes vanuit Rusland, die achter Armenië staat, geprobeerd om een staakt-het-vuren tussen de twee landen te regelen. Turkije, aan de andere kant, heeft al vanaf het begin af aan laten weten achter Azerbeidzjan te staan. Het is dan ook maar de vraag hoelang het nog gaat duren voordat deze landen zich er mee gaan bemoeien.