Up 2 Date

Honderden Iraanse scholieren vergiftigd om meisjesscholen te kunnen sluiten

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Honderden Iraanse scholieren vergiftigd om meisjesscholen te kunnen sluiten

Op scholen in en rondom de Iraanste stad Qom zijn de afgelopen maanden op geheimzinnige wijze honderden meisjes vergiftigd. Het doel van deze vergiftiging was om meisjesscholen te dwingen hun deuren te sluiten. De Iraanse gezondheidsdienst maakte dit zondag bekend.

Vergiftiging

Inmiddels zijn er honderden meisjes van een jaar of tien vergiftigd. Een aantal van deze meisjes werd opgenomen in het ziekenhuis met klachten als misselijkheid, braken, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. De steden rondom Qom werden ook doelwit van de vergiftigingen, waaronder Teheran, Ardebil en Borjourerd, meldt Bloomberg die de krant Etemad citeert. Het laatste incident vond plaats op 22 februari, toen er vijftien schoolmeisjes werden opgenomen in het ziekenhuis. Lokale media lieten weten dat de studentes stabiel zijn en geobserveerd worden.

Opzet

De plaatsvervangend minister van Volksgezondheid, Younes Panahi, heeft inmiddels laten weten dat er bepaalde figuren zijn die dit vermoedelijk met kwade opzet hebben gedaan, met het doel scholen voor meisjes te sluiten. Wie precies de daders zijn, is nog onbekend. Volgens het onderzoek zouden de meisjes vergiftigd zijn met een chemische stof van 'niet militaire aard'. Een regeringswoordvoerder liet weten dat de ministeries van Informatie en Onderwijs onderzoek zouden doen naar de oorzaak van de vergiftiging. Medische experts hebben tests uitgevoerd, maar hebben niet kunnen vinden wat ervoor heeft gezorgd dat de scholieren ziek werden. Er wordt niet uitgesloten dat de oorzaak van de klachten kan gaan om giftig gas aangezien sommige leerlingen een vreemde geur in klaslokalen opmerkten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actie

De ouders van de slachtoffers voerden op 14 februari actie om opheldering te krijgen, meldt het officiële Iraanse persbureau Irna. Nu veel gezinnen in de greep zijn van angst worden veel meisjes thuis gehouden. De krant Shargh meldde dat veel scholen in Qom niet officieel gesloten zijn, sommige onderwijsinstellingen eisen dat de lessen online worden gehouden.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Mahsa Amini

De vergiftigingszaak duikt op tegen de achtergrond van de protesten in Iran die werden gehouden naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. De overheid richtte zich voornamelijk op jonge meisjes die deelnamen aan de opstanden, wat leidde tot nog meer doden.

Ster advertentie
Ster advertentie