Up 2 Date

Iran executeert eerste demonstrant (23) voor deelname aan protesten

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Iran executeert eerste demonstrant (23) voor deelname aan protesten

Iran heeft vandaag bekendgemaakt dat er een demonstrant is geëxecuteerd vanwege zijn betrokkenheid bij de protesten tegen het regime in het land. De 23-jarige Mohsen Shekari zou vanochtend zijn opgehangen.

"Haastig en oneerlijk proces"

Volgens Mahmood Amiry-Moghaddam, directeur van de organisatie Iran Human Rights, werd Mohsen Shekari ter dood veroordeeld na een "haastig en oneerlijk proces" waarbij hij niet werd bijgestaan door een advocaat. Ook moest hij onder dwang valse verklaringen afleggen. Amiry-Moghaddam roept de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen om meer executies te voorkomen. "Als de executie van Mohsen Shekari geen ernstige gevolgen heeft voor de Iraanse regering, zullen we te maken krijgen met massale executies van demonstranten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Veiligheidsdiensten aangevallen'

Volgens het regime werd Mohsen ter dood veroordeeld wegens het trekken van een wapen met de bedoeling een terreurdaad te plegen en de publieke vrijheid en veiligheid in gevaar te brengen. Ook zou hij een lid van de revolutionaire garde aangevallen hebben met een kapmes en zou hij een straat in Teheran hebben geblokkeerd. Volgens Iran zou Mohsen betaald zijn om de veiligheidsdiensten aan te vallen.

Meer demonstranten ter dood veroordeeld

Volgens Iran Human Rights wacht nog zeker elf demonstranten de doodstraf. "Ze lopen een ernstig en dreigend risico op een executie. Tientallen andere demonstranten worden mogelijk ook geconfronteerd met de doodstraf." De mensenrechtenorganisatie waarschuwde eind oktober al voor het risico op "overhaaste doodvonnissen en executies van demonstranten". Het regime zou dit doen in een poging om een einde te maken aan de protesten.

15.000 demonstranten opgepakt

Vorige maand werd bekend dat zo'n 15.000 gearresteerde demonstranten zware straffen boven het hoofd hangen, zoals lange celstraffen of de doodstraf. Zij zitten momenteel vast en hebben in sommige gevallen geen toegang tot medische hulp of contact met dierbaren. "Ze kunnen worden veroordeeld voor spionage, samenzwering tegen God en op allerlei andere vage gronden die als excuus worden gebruikt", meldt Raha, activiste en lid van Jong Iraans Nederland, aan FunX.

Tot zover zijn er elf demonstranten daadwerkelijk ter dood veroordeeld, maar volgens Raha is het "heel erg realistisch" dat alle andere gearresteerde Iraniërs in verband met de protesten hetzelfde lot wacht. In november werd er door 272 van de 290 Iraanse wetgevers gestemd voor het invoeren van strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie