Up 2 Date

Iran waarschuwt demonstranten: "Dit is de laatste dag van de rellen"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Iran waarschuwt demonstranten: "Dit is de laatste dag van de rellen"

Na zeven weken van protesten in Iran is de Revolutionaire Garde er klaar mee. Commandant Hossein Salami heeft de Iraanse demonstranten vandaag dan ook gewaarschuwd dat ze niet langer de straat op moeten gaan. "Vandaag is de laatste dag van de rellen."

Vijanden

Salami waarschuwt hiermee alle inwoners van Iran, maar wat hij precies bedoelt met deze waarschuwing is niet duidelijk. Mogelijk gaan de Iraanse troepen nog harder optreden tegen de protesten.

De waarschuwing is ook gericht op de buitenlandse "vijanden". Volgens lokale journalisten zei Salami dat de onrust in zijn land veroorzaakt wordt door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël. Salami denkt dat deze landen samenwerken om het Iraanse regime omver te werpen. Maar de commandant is niet bang. "Als alle vijanden van Iran zich zouden verenigen, zouden ze dit regime nog niet kunnen destabiliseren."

Rellen

De rellen in Iran zijn een reactie op de dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini. Vrouwen (en mannen) door het hele land demonstreren tegen de zedenpolitie en voor hun vrijheid. Ook in de rest van de wereld wordt gedemonstreerd voor vrouwenrechten in Iran. Tijdens de rellen zijn er bij de confrontaties met de politie volgens mensenrechtenorganisaties zeker 250 mensen in Iran omgekomen. Ook zouden duizenden mensen zijn opgepakt.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie