Up 2 Date

Iraanse klimster terug in Iran; zegt dat ze niet vermist was

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Iraanse klimster terug in Iran; zegt dat ze niet vermist was

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi is weer terug in Iran, nadat er eerder bezorgdheid heerste over een mogelijke vermissing. De sportster klom afgelopen zondag een wedstrijd zonder dat ze een hoofddoek droeg, waarvan veel mensen dachten dat het uit protest was tegen het strenge Iraanse regime en de vrouwenrechten in het land. Rekabi zegt nu zelf dat ze niet vermist was en dat haar optreden zonder hoofddoek "onbedoeld" was.

Heldin

Rekabi werd als een heldin verwelkomd bij haar aankomst in Teheran, waar zich een grote menigte had verzameld op het vliegveld. De 33-jarige sportster zei voor de camera's van de aanwezige media, net zoals eerder al in een Instagram-post, dat haar actie "onbedoeld" was. "Omdat ik druk was met het aantrekken van mijn schoenen en uitrusting, ben ik vergeten mijn hijab om te doen en toen moest ik starten." Ook zei ze niet vermist te zijn geweest. "We kwamen terug in Iran zoals gepland. Tot op dit moment is alles volgens plan verlopen." Het is niet duidelijk of er door het Iraanse regime druk is uitgeoefend op Rekabi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesten

Iraanse vrouwen zijn sinds de Islamitische revolutie in 1979 verplicht in het openbaar hun haren te bedekken met een hoofddoek en lange loszittende kleding te dragen, ook tijdens sportwedstrijden. Rekabi's optreden zonder hoofdbedekking kwam op een moment van veel protest in Iran. Al vijf weken zijn er over de hele wereld protesten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini, die werd opgepakt vanwege haar kleding en daarna overleed.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 340 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie