Up 2 Date

Iraanse klimster die zonder hoofddoek meedeed aan wedstrijd wordt vermist

foto: YouTube: Iran International
  1. Newschevron right
  2. Iraanse klimster die zonder hoofddoek meedeed aan wedstrijd wordt vermist

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi (33) klom afgelopen zondag tijdens de Aziatische kampioenschappen in de Zuid-Koreeanse hoofdstad Seoul een wedstrijd zonder dat ze een hoofddoek droeg. Een opvallende actie, aangezien Iraanse vrouwen verplicht zijn om in het openbaar hun haar te bedekken, ook tijdens deelname aan internationale sportwedstrijden. Nu wordt ze vermist, zo meldt de BBC. Haar vrienden zouden sinds zondagavond al geen contact meer met haar hebben kunnen krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onduidelijk

Of Rekabi is gevlucht of dat er iets anders aan de hand is, is onduidelijk. BBC-journaliste Rana Rahimpour liet gisteren weten dat ze in een vliegtuig richting Teheran zou zitten, twee dagen eerder dan gepland. Haar telefoon en paspoort zouden zijn ingenomen. "Er zijn zorgen zijn om haar veiligheid". De rest van haar klimteam zou ook al vertrokken zijn.

De Iraanse ambassade in Seoul beweert via Twitter dat Rekabi deze ochtend naar Iran is vertrokken, samen met haar teamgenoten. "De ambassade van de Islamitische Republiek Iran in Zuid-Korea ontkent al het valse nieuws en de misinformatie over mevrouw Elnaz Rekabi."

Steun

Rekabi's actie kreeg wereldwijd veel steun en aandacht. Mensen noemden het 'historisch'. "Wat normaal is voor bijna alle landen is een ongelooflijk moment voor Iraniërs, omdat vrouwen al 43 jaar worden gedwongen hun haren te bedekken", tweette BBC-correspondent Bahman Kalbasi. Ook werd er door sommigen gevreesd voor de reactie van de Iraanse overheid, aangezien andere sporters en bekende Iraniërs eerder al in de problemen kwamen door zich uit te spreken over het Iraanse regime.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesten

Veel mensen gaan ervan uit dat Rekabi zonder hoofddoek klom uit protest, maar dat is door haar niet uitgesproken. In Iran, maar ook in de rest van de wereld, wordt al ruim een maand geprotesteerd tegen het strenge Iraanse regime en vooral voor vrouwenrechten. Veel vrouwen doen hun hoofddoek af en knippen hun haar af. Dit naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini, die vorige maand werd opgepakt door de Iraanse zedenpolitie omdat ze haar haar niet goed genoeg bedekt zou hebben. Ze werd daarbij mishandeld en overleed vervolgens.

Doden

Bij die protesten in Iran wordt door de politie hard ingegrepen. Er zijn al veel mensen opgepakt, gewond geraakt en zelfs overleden. Volgens de Nationale Raad van Verzet zijn er al zeker 400 demonstranten gedood, maar omdat het internet in Iran geregeld wordt afgesloten, is het moeilijk om goed verslag te doen van wat er daadwerkelijk gebeurt.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie