Up 2 Date

Honderden mensen komen samen op het Malieveld als steun voor vrouwen in Iran

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Honderden mensen komen samen op het Malieveld als steun voor vrouwen in Iran

Honderden mensen in Nederland hebben zich vandaag verzameld op het Malieveld in Den Haag om de vrouwen in Iran te steunen. De initiatiefnemers voor de demonstratie zijn Eerste Kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi en voormalig PvdA-leider Lilianne Ploumen. Zij roepen de Nederlandse regering op om zich uit te spreken tegen het strenge Iraanse regime.

'Free Iran'

De demonstranten hebben Iraanse vlaggen en protestborden bij zich. Over het hele Malieveld is er 'Free Iran' en 'Stop bloedvergieten in Iran' te lezen. Karimi spreekt de demonstranten toe en heeft het over vrijheid en zelfbeschikking van vrouwen in Iran. "Het moet een nagel aan de doodkist van het regime in Iran zijn. We weten dat de regering er alles aan zal doen om aan de macht te blijven, maar als wij samen een vuist maken kan er een hoop werkelijkheid worden."

'Leven'

Sinds de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini - die eigenlijk Zhina heet, een Koerdische voornaam die 'leven' betekent - wordt er in Iran dagelijks gedemonstreerd voor meer vrijheid en gelijke rechten voor vrouwen. Bij een van deze demonstraties is afgelopen week de 16-jarige Nika Shakarami overleden, nadat zij werd gevolgd en opgepakt door de zedenpolitie. De Iraanse politie blijft de demonstranten hard aanpakken, maar (vooral) de Iraanse vrouwen vechten hard terug.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Sancties

De actievoerders in Den Haag vinden dat Nederland in de Europese Unie (EU) en bij de Verenigde Naties (VN) moet pleiten voor sancties tegen het Iraanse regime. Ook willen ze dat Nederland het politiegeweld, dat onder andere aan het licht komt bij de demonstraties, hard veroordeelt. En de Nederlandse actievoerders staan hierin niet alleen. Ook in de Verenigde Staten, Australië en Duitsland komen vandaag actievoerders bijeen om hun steun te betuigen aan de Iraanse vrouwen en te pleiten voor sancties tegen het Iraanse regime.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie