Up 2 Date

Twee lhbtqia+-activisten in Iran ter dood veroordeeld

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Twee lhbtqia+-activisten in Iran ter dood veroordeeld

Twee Iraanse vrouwen die opkwamen voor de rechten van lhbtqia+'ers zijn ter dood veroordeeld. Een rechtbank in de Iraanse stad Urmia beschuldigt Zahra Sedighi-Hamedani (31) en Elham Choubdar (24) van "corruptie op aarde", meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Lhbti-activisten

Sedighi-Hamadani werd vorig jaar door de autoriteiten opgepakt wegens haar seksuele geaardheid, genderidentiteit en uitlatingen op sociale media over lhbtqia+-rechten. Daarnaast werkte zij mee aan een BBC-documentaire over de lhbtqia+-community in Iraaks Koerdistan. Sedighi-Hamadani werd vrijgelaten en probeerde vanuit Iran naar Turkije ter vluchten. Helaas werd zij onderschept door de Iraanse Revolutionaire Garde en werd zij opnieuw gearresteerd.

Hoe veel er te vinden is over Sedighi-Hamedani, zo weinig is er bekend over de arrestatie van Choubdar. Het in New York gevestigde Center for Human Rights in Iran (CHRI) meldt enkel dat Choubdar een lhbtqia+-activist is.

"Corruptie op aarde"

Justitie in Iran maakte op 6 september zelf bekend dat Sedighi-Hamedani en Choubdar in de provincie West-Azerbeidzjan ter dood zijn veroordeeld wegens "het verspreiden van corruptie op aarde". Met deze vage term uit het wetboek van strafrecht kunnen allerlei vormen van ongewenst gedrag worden aangeduid. Daarnaast worden de vrouwen beschuldigd van het smokkelen van jonge vrouwen in onder meer de Iraanse provincie West-Azerbeidzjan.

Diep verontwaardigd

Amnesty International zei na het vonnis "diep verontwaardigd" te zijn over de uitspraak en riep de Iraanse autoriteiten op om onmiddellijk de veroordelingen en doodvonnissen te vernietigen en de vrouwen vrij te laten. Er wordt op dit moment door Amnesty een hoger beroep ingediend bij het Iraanse Hooggerechtshof.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zweepslagen

Homoseksualiteit is op zichzelf niet strafbaar in Iran, maar het uitdragen van homoseksuele handelingen wel. Zo is Iran zelfs een van de zes landen waar op seks tussen mensen van hetzelfde geslacht de doodstraf staat. "De doodstraf is bedoeld om andere lhbtqia+-activisten af te schrikken", aldus CHRI-directeur Hadi Ghaemi.

Op andere seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht staat een gevangenisstraf of zweepslagen. Ook het dragen van kleding van het andere geslacht wordt met zweepslagen bestraft. Voor lhbtqia+-activisme staat in het wetboek van strafrecht gewoonlijk een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie