Up 2 Date

Lhbtqi-scholieren worden vaker gepest door leraren dan hetero-scholieren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lhbtqi-scholieren worden vaker gepest door leraren dan hetero-scholieren

Dat mensen binnen de lhbtqi-gemeenschap nog te vaak niet geaccepteerd worden om wie ze zijn, werd afgelopen weekend weer pijnlijk duidelijk. Ook onder het personeel op verschillende middelbare scholen in Nederland lijkt er weinig begrip te zijn voor de gemeenschap. Lhbtqi-scholieren worden namelijk vaker gepest dan heteroleerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen.

30.000 leerlingen

Aan het onderzoek deden bijna 30.000 leerlingen mee van gemiddeld 14 jaar oud van 136 middelbare scholen. Van deze leerlingen bleek 1 op de 6 op iemand van hetzelfde geslacht te vallen, zich niet thuis te voelen in het eigen lichaam of nog te twijfelen over zijn geaardheid. Van deze groep jongeren worden ruim een kwart gepest vanwege hun seksuele geaardheid, terwijl dit bij heterojongeren slechts 13 procent is.

Weinig toezicht

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat lhbtqi-leerlingen vaak op plekken worden gepest waar weinig tot geen toezicht is, zoals kleedkamers, wc's, fietsenstallingen, parkeergarages en nog veel meer andere plekken. Bovendien zijn deze leerlingen bang om dit soort incidenten te melden aan leraren of ouders en stappen ze eerder naar de politie. De resultaten werden in juni al gepubliceerd in een vakblad, maar werden vandaag breder naar buiten gebracht. "Het is het eerste onderzoek met landelijk representatieve gegevens over de ervaringen met pestgedrag van lhbtiq+-scholieren in Nederland", aldus onderzoeker Tessa Kaufman.

Duidelijkere informatie

Kaufman stelt dat scholen meer actie moeten ondernemen tegen dit soort pestgedrag. Zo zouden ze de ervaringen van van lhbtqi-jongeren beter in de gaten moeten houden, zodat scholen duidelijkere informatie kunnen verschaffen. "Het liefst ook al aan het begin van het schooljaar, zodat iedereen weet waar je ervaringen met pesten veilig en eventueel anoniem kan melden. Zo wordt de school hopelijk een veilige school voor iedereen."

Ster advertentie
Ster advertentie