FunX Beseft

Gepest omdat je jezelf bent: "Ik snap niet waarom LHBTIQ+'ers zoveel haat krijgen"

foto: Megan
  1. Newschevron right
  2. Gepest omdat je jezelf bent: "Ik snap niet waarom LHBTIQ+'ers zoveel haat krijgen"

Besef, het is 2021 en nog steeds worden mensen gepest omdat ze simpelweg zichzelf willen zijn. Vooral mensen binnen de LHBTIQ+-community hebben nog vaak met intolerantie van buitenaf te maken. Dat werd onlangs opnieuw duidelijk door onderzoek van de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen. Daaruit bleek dat LHBTIQ+-jongeren op school vaker gepest worden door leerkrachten en ander schoolpersoneel dan heteroseksuele jongeren.

Datzelfde nieuwsartikel lokte op social media ontzettend veel haatreacties uit aan het adres van LHBTIQ+'ers. Dat is natuurlijk te triest voor woorden. Aangezien het de Week tegen Pesten is, sprak FunX met verschillende mensen die zelf deel zijn van of die zich keihard inzetten voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Zij deelden hun heftige pestervaringen om anderen mee te geven wat voor impact dit op iemands leven kan hebben.

'Een hel'

De 20-jarige Megan deed eind groep 8 haar coming out, toen ze 12 jaar was. Al voordat ze naar haar nieuwe middelbare school ging, begonnen de pesterijen. "Ik kreeg ineens nare appjes van onbekende mensen, omdat ik op vrouwen val", vertelt Megan. "Hoe ze aan mijn nummer zijn gekomen, weet ik nog steeds niet. Ze zeiden tegen me dat ik niet welkom was op die school en dat ze mijn leven een hel zouden maken."

De eerste twee jaar werden uiteindelijk ook een hel voor Megan. Zo werd ze vaak door oudere leerlingen gepest. "Toen ik eenmaal op de middelbare school zat, werd ik vaak uitgescholden, uitgelachen en opgewacht na school. Ik trok me er in eerste instantie niet veel van aan, maar het werd op een gegeven moment steeds erger. Daar zat ik heel erg mee. Het had veel impact op mijn leven."

foto: Privéfoto

Megan

Ook online

Tijdens haar middelbare schooltijd maakte Megan niet alleen pesterijen mee op school. Ze gebruikte in die tijd een app waar ze hele nare reacties op ontving. "Met die app kon je mensen vragen stellen, die dan beantwoord werden. In het begin was het leuk, maar op een gegeven moment werd ik lastiggevallen door mensen die zeiden dat ik zelfmoord moest plegen en dat ik nooit geaccepteerd zou worden."

Gelukkig is het nooit zo ver gekomen. Doordat Megan over de pesterijen sprak met vriendinnen, kreeg ze ook de nodige steun. "Een vriendin was ooit naar een leerkracht gegaan, waarna ik een gesprek met mijn pesters heb gehad. Toen zijn ze uiteindelijk gestopt. De laatste twee jaar ging het gelukkig beter, omdat de leerlingen die mij pestten toen van die school afgingen."

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

'We vallen niemand lastig'

Inmiddels heeft Megan gelukkig niet meer met pesterijen te maken. Wel heeft ze nog weleens last van mensen die haar aankijken wanneer ze bijvoorbeeld hand in hand loopt met haar vriendin. Daar gaat ze gelukkig goed mee om. "Het is nu 2021, dus ik heb zoiets van: laat ze maar lekker kijken. Ik vind dat het inmiddels wel klaar mag zijn met dat aankijken en uitlachen, want we vallen niemand lastig."

Negatieve comments op social media

Dat de aandacht voor dit onderwerp nodig blijft, blijkt maar weer uit de vele negatieve reacties die op social media zijn geplaatst onder het nieuwsbericht over LHBTIQ+-jongeren die vaker gepest worden dan heteroseksuele leerlingen door leraren. Twee van die reacties legde FunX voor aan Megan.

foto: Instagram

Megan: "Ik denk alleen maar: waarom? Ik snap niet waarom er zoveel haat is naar LHBTIQ+'ers. Het maakt me boos van binnen. Waarom zouden we dit voor aandacht doen? Een van de redenen waarom het zo moeilijk is om uit de kast te komen, is omdat we weten dat we ermee gepest kunnen worden. Waarom zouden we dit dan voor aandacht doen? Ik vind het heel kinderachtig dat iemand dit comment."

foto: Instagram

Megan: "Ik vind het niet kunnen dat mensen dit zeggen. Volgens deze persoon moeten we 'normaal' doen. Hoezo doen we raar? We voelen ons zo fijn, gelukkig en vooral normaal zoals we zijn. Waarom zouden we dan moeten veranderen omdat het iemand anders niet aanstaat dat we gewoon onszelf zijn?"

'Je zult altijd een man blijven'

De 27-jarige Esther is een trans vrouw die er zo'n twee jaar geleden achter kwam dat ze in het verkeerde lichaam is geboren. "Ik heb me toen ingeschreven voor mijn transitie van man naar vrouw. De wachtlijsten zijn helaas ontzettend lang, waardoor ik nog steeds aan het wachten ben."

Toen Esther haar coming out deed bij haar familie, werd dat gelukkig meteen geaccepteerd. Helaas krijgt ze niet alleen positieve reacties. "Sinds corona ben ik best actief op TikTok en daarop krijg ik niet alleen positieve, maar ook best veel discriminerende berichten, zoals: 'Je zult altijd een man blijven'. Aan het begin moest ik heel erg wennen aan die reacties. Ik ben daar best gevoelig voor. Doordat ik een vorm van autismespectrumstoornis (ASS) heb, komen dingen nog harder aan. Dat was in het begin moeilijk, maar later kon ik het wel steeds meer loslaten."

foto: Privéfoto

Esther

Ook in het echte leven

In het echte leven maakt Esther het niet vaak mee dat ze lastiggevallen wordt, maar onlangs gebeurde dat wel. Toen vielen twee meisjes haar lastig met de vraag of ze een man of vrouw is. "Ze wilden gewoon een reactie uitlokken. Vaak trek ik me er niets van aan, maar nu bleven ze maar pushen. Ik besloot het te filmen, omdat er nog altijd wordt gedacht dat dit soort dingen niet gebeuren."

Toen Esther de twee meisjes aangaf dat ze haar niet moesten lastiggevallen, kreeg Esther te horen 'dat ze haar bek moet houden'. Esther benadrukt dat dit slechter had kunnen aflopen, zo geeft ze de 14-jarige Frédérique als voorbeeld. Frédérique werd eerder dit jaar mishandeld nadat een jongen haar diezelfde vraag stelde. Nadat ze aangaf dat ze mag zijn wie ze wil zijn, werd Frédérique meerdere keren geslagen, met ernstige verwondingen tot gevolg, waaronder een gebroken neus en een kaakfractuur. "Dit is dus Nederland, het oh zo tolerante land. Daarom vond ik het belangrijk om het te filmen", zegt Esther.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bespreekbaar maken

Volgens Esther is belangrijk om alles bespreekbaar te maken, vooral op school en met mensen in je omgeving. "Ik ben ervan overtuigd dat kinderen en jongeren nog kunnen veranderen en dingen kunnen leren inzien", zegt ze. "Ik ben zelf ook kind geweest en zei toen ook weleens stomme dingen. Als ik daar nu dan op terugkijk, denk ik ook van: dat zou ik nu nooit meer doen. Ik heb niet veel tegen pesters te zeggen, behalve dat ik hoop dat zij hun fouten uiteindelijk zullen inzien en daardoor leren dat ze anderen in hun waarde moet laten, ook als ze het ergens niet mee eens zijn."

COC Nederland

Belangenorganisatie COC Nederland zet zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTIQ+-community. Volgens COC kan iedereen in het dagelijks leven zelf bijdragen aan sociale acceptatie en gelijke rechten voor de LHBTIQ+-community: "Blijf als homoseksuele man op straat hand en hand lopen met je vriend. Blijf als lesbische vrouw je vriendin bij het afscheid op het station een zoen geven. Zeg er als hetero wat van als een transgender op straat wordt uitgescholden", aldus COC.

Discriminerend schoolpersoneel

Als je merkt dat schoolpersoneel ook discrimineert, zoek dan contact op met COC. Als organisatie heeft COC namelijk al belangrijke resultaten geboekt in het verleden, zoals:

  • Dankzij de belangenbehartiging van het COC is voorlichting over LHBTIQ+'ers sinds 2012 verplicht op alle basis- en middelbare scholen in Nederland.
  • Meer dan 900 scholen in Nederland hebben een Gender & Sexuality Alliance (GSA). Dit zijn organisaties die zorgen voor een veilige en ondersteunende omgeving voor LHBTIQ+-jongeren.
  • Ruim vijfhonderd COC-vrijwilligers geven jaarlijks zo'n 1500 voorlichtingslessen op school.

Wil je COC steunen? Dat kan op verschillende manieren. Check het hier.

Gepest vanwege glitterhakken

Ook de 10-jarige Stef, die zich onder meer keihard inzet voor de LHBTIQ+-community, heeft met pesten te maken gehad. Waarom? Omdat hij ontzettend veel van glitterhakken houdt. Toen hij vorig jaar meedeed aan Holland's Got Talent, liet hij ook de juryleden weten over zijn liefde voor glitterhakken. Stef is een jongen die ervan houdt om zichzelf te zijn en daarom is het ook ontzettend tof dat hij dat op 9-jarige leeftijd voor de ogen van heel Nederland durfde te zijn.

Helaas werd Stef na zijn deelname aan Holland's Got Talent enorm gepest. "Veel kinderen van mijn school begonnen me uit te schelden. Maar daar bleef het niet bij. Ik werd ook vaak geduwd en geslagen. Ik ben ook een keer achterna gerend door een groep jongens uit een andere klas, toen ben ik heel hard weggerend op het schoolplein. Dat heb ik daarna aan mijn moeder verteld en die is meteen naar de juffrouw gegaan. Die zat er meteen bovenop en zorgde ervoor dat het stopte. Gelukkig heb ik er nu geen last meer van."

foto: Privéfoto

Stef

Ambassadeur

Inmiddels zet Stef zich op verschillende manieren in om pesten tegen te gaan. Zo bracht hij onder andere het liedje Als je jezelf kunt zijn uit, dat over pesten gaat. Ook is hij ambassadeur van stichting Stop Pesten Nu, waarmee hij in samenwerking zijn eigen kledinglijn Shine by Stef heeft, waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting gaat. Stefs belangrijkste boodschap is: iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Hij hoopt hiermee jongeren die gepest worden te inspireren.

Eigen schoenen ontworpen

Dit jaar op 19 april – de Dag tegen Pesten - kwam uiteindelijk een grote droom uit voor Stef. Nadat hij door het schoenenmerk FERAGGIO was gevraagd om zijn eigen schoenen te ontwerpen, mocht hij zijn schoenen op die dag lanceren. "Hij vond het een geweldige ervaring", vertelt Stefs moeder Anouska trots. FERAGGIO deelde foto's van Stef met de hakken op social media en had daarbij een toffe boodschap aan iedereen:

"Deze dappere persoonlijkheid, genaamd Stef, kreeg veel harde meningen te verduren van mensen in zijn omgeving. Wij bewonderen zijn lef en het feit dat hij zich op deze superjonge leeftijd met een grote glimlach – in plaats van met een middelvinger - zo sterk weet te houden tegenover mensen die een mening hadden of hebben over hem. En denk niet dat dit alleen bij kinderen gebeurt, want volwassen kunnen nog erger zijn. We willen iedereen vragen om een ander in z'n waarde te laten. Het is 2021, in godsnaam. Om als samenleving te groeien, moeten we elkaar en elkaars unieke eigenschappen omarmen."

'Goed zoals je bent'

Het doel van Stef is duidelijk: er alles aan doen om voor eens en altijd een einde te maken aan pesten. Aan iedereen die weleens aan zichzelf twijfelt of gepest wordt, wil Stef uit eigen ervaring iets belangrijks meegeven: "Blijf in jezelf geloven, want je bent goed zoals je bent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun zoeken is belangrijk

Zowel Megan, Stef als Esther zijn het ermee eens dat het belangrijk is om je omgeving om hulp te vragen als je met pesterijen te maken hebt. Dat kan ook pestcoach Kim van Omgaan met Pesten beamen. "Zo kom je ook weer mensen tegen die hetzelfde meemaken en kun je elkaar steunen. Je bent niet alleen", vertelt Kim in de FunX Mental Health Club-podcast. "Het is juist supersterk om hulp te vragen. Als je zorgt voor hulp, zorg je voor jezelf en dat is belangrijk."

Tips tegen pesten

Kim gaf ook tips over pesten, check ze hieronder:

  • Zie je om je heen dat iemand gepest wordt? Zeg er wat van. Spreek de pesters aan op hun gedrag of kom op voor degene die gepest wordt. "Sommigen vinden dat spannend", zegt Kim. Ze tipt: "Wacht dan even tot het over is, houd het slachtoffer in de gaten en ga er naartoe als het klaar is. Je kan diegene ook troosten en vragen of je kunt helpen. Dan voelt iemand zich gehoord."
  • Merk je dat je zelf onzekerheden hebt die je misschien afreageert op anderen? "Weet dat je altijd van rol kunt veranderen. Het is niet eens een pester altijd een pester", aldus Kim. "Je kan van gedachten veranderen en inzien dat het niet tof was wat je doet of deed."
  • Is het daar te laat voor? Achteraf je excuses aanbieden aan degene die je hebt gepest - al is het via een dm - kan ook helpen. "Een van mijn grootste pestkoppen heeft dat ook gedaan en dat heeft me veel closure gegeven. Het is nooit te laat om sorry te zeggen", aldus Tannaz.

Week tegen pesten

Van 27 september t/m 1 oktober is het de Week tegen Pesten, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid. In deze week staat het aanpakken van pesten centraal. Het motto van dit jaar is Buitensluiten? Uitgesloten. Kinderen en jongeren kunnen zich samen met hun klas, school of sportteam opgeven om samen te werken aan een veiligere omgeving.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie