Up 2 Date

Iraanse vrouwen knippen hun haar af uit woede na dood van 22-jarige Mahsa Amini

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Iraanse vrouwen knippen hun haar af uit woede na dood van 22-jarige Mahsa Amini

Iraanse vrouwen knippen massaal hun haar kort als protest tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed begin vorige week nadat ze werd opgepakt omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de Iraanse regels die voorschrijven dat een vrouw haar hoofd moet bedekken.

'Opgevoed'

Amini werd begin vorige week hardhandig gearresteerd door de zedenpolitie, waarna ze volgens ooggetuigen werd mishandeld in een politiebusje. De politie spreekt dat tegen en stelt dat de vrouw een hartaanval kreeg toen ze naar het politiebureau zou worden vervoerd om 'opgevoed' te worden. Amini werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze later overleed.

Protesten

Sinds haar overlijden zijn er protesten uitgebroken in het land. Vrouwen gaan de straat op om voor hun vrijheid te vechten. Bij de universiteit van Teheran kwamen zondag honderden demonstranten bijeen. Volgens video’s online schreeuwen zij "vrouw, leven, vrijheid".

Sinds afgelopen weekend zijn vrouwen een nieuwe vorm van protest gestart; ze knippen massaal hun haar kort als eerbetoon aan Amini en plaatsen dit online met de hashtag Masha Amini. Ook de bekende, Iraanse actrice Anahita Hemmati besloot haar hoofd kaal te scheren uit protest. "Mij of mijn dochter zou hetzelfde kunnen overkomen als wat er met Mahsa Amini is gebeurd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Immoreel gedrag'

Vrouwen zijn sinds de Iraanse revolutie in 1979 verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen. De afgelopen maanden hebben Iraanse mensenrechtenactivisten vrouwen opgeroepen hun hijab af te doen in de openbare ruimtes, om zo voor hun eigen rechten op te komen. Dit is echter een overtreding van de islamitische kledingvoorschriften en wordt gezien als 'immoreel gedrag'. Het niet of niet op de juiste manier dragen van een hijab kan tot een hardhandige arrestatie leiden.

Ster advertentie
Ster advertentie