Up 2 Date

Iran in rep en roer door eerwraakmoord op 14-jarig meisje

foto: Twitter
  1. Newschevron right
  2. Iran in rep en roer door eerwraakmoord op 14-jarig meisje

In Iran is er grote ophef ontstaan over een vreselijke gebeurtenis die eerder deze week plaatsvond. De 14-jarige Romina Ashrafi werd door haar vader onthoofd in haar slaap, omdat zij verliefd was op een oudere man. Het wordt gelabeld als een eerwraakmoord, waar je in Iran tegenwoordig nog maximaal tien jaar gevangenisstraf voor kan krijgen.

Protesten

In Iran zijn er heftige protesten gaande rondom de moord op Romina Ashrafi. Romina’s vader was het oneens - dat is nog zacht uitgedrukt - met de relatie tussen zijn 14-jarige dochter met een 34-jarige man. Het koppel wilde trouwen, maar Romina’s vader verbood dat. Het stel liep vervolgens weg van huis. Vijf dagen later werden Romina en haar vriend gevonden door de politie en door hen thuisgebracht, ondanks dat Romina zei dat ze vreesde voor haar leven door haar vader.

Onthoofd

De terugkomst van Romina naar haar huis in het stadje Talesh, werd haar fataal. Haar vader kwam haar slaapkamer binnen terwijl ze lag te slapen en zou haar met een sikkel hebben onthoofd. Hierna is hij naar buiten gelopen met het moordwapen en heeft hij bekend, waarna hij werd gearresteerd.

Eerwraak

De onthoofding van Romina door haar vader is een typisch geval van eerwraakmoord. Mahmoud Abassi, de minister van Justitie in Iran zei dat ze de vader van Romina zwaar gaan bestraffen: "Zonder enige twijfel is het onze zware plicht om de dader van deze misdaad te vervolgen en zwaar te bestraffen."

Kritiek

In Iran worden eerwraakmoorden anders vervolgt dan andere soorten moorden. Voor eerwraak kan je maximaal tien jaar krijgen, terwijl je voor een ander soort moord makkelijk levenslang of zelfs de doodstraf krijgt. De bevolking van Iran staat op tegen deze wet en spreekt zich veelvuldig uit over de onthoofding van Romina op social media.

President Hassan Rohani en verschillende andere politici hebben woensdag uitgesproken geweld tegen vrouwen en dus ook eerwraakmoorden zoals deze strenger te willen bestraffen.

Ster advertentie
Ster advertentie