Up 2 Date

Iran geeft neerhalen Oekraïens vliegtuig toe: 'menselijke fout'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Iran geeft neerhalen Oekraïens vliegtuig toe: 'menselijke fout'

Iran heeft toegegeven dat het land het passagiersvliegtuig heeft neergehaald dat woensdagochtend bij Teheran neerstortte. Het Iraanse leger heeft in een verklaring laten weten dat het vliegtuig per ongeluk is neergeschoten en spreekt van 'een menselijke fout'.

'Vorm van vijandig vliegtuig'

Bij de crash kwamen alle 176 mensen aan boord om het leven, waaronder Oekraïners, Canadezen en Iraniërs. Ondanks dat er al verschillende bewijzen waren dat het vliegtuig was geraakt door Iraanse raketten, hield Iran steeds vol dat het om een technisch mankement ging. In de nieuwe verklaring laat Iran weten dat het Oekraïense vliegtuig de vorm had van een vijandig vliegtuig dat, vlak na de Amerikaanse raketaanval in Irak, richting 'gevoelig militair terrein' vloog.

Excuses

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zijn excuses aangeboden. "Iran heeft enorme spijt van deze vreselijke fout. Mijn gedachten gaan uit naar al de rouwende families. Ik bied mijn oprechte excuses aan", schrijft hij op Twitter. Het Iraanse leger heeft beloofd dat er procedures worden aangepast om te voorkomen dat zo'n ramp nogmaals gebeurt. Daarnaast is er verzekerd dat de mensen die verantwoordelijk waren, worden aangeklaagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie