Up 2 Date

Tientallen doden bij herdenking Iraanse generaal Soleimani

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Tientallen doden bij herdenking Iraanse generaal Soleimani

Afgelopen week werd bekend dat de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is gedood door het Amerikaanse leger. De invloed en de positie van de Iraanse generaal werd duidelijk toen er bij zijn herdenking in de Iraanse stad Kerman duizenden mensen aanwezig waren. Tijdens deze herdenking is er paniek uitgebroken, waarbij er zeker veertig doden zijn gevallen. Daarnaast zijn er zeker 200 mensen gewond geraakt.

Groots herdacht

Sinds de liquidatie van de Iraanse generaal heeft zijn kist met daarin het lichaam een tour gemaakt door Iran. Zo kwam hij onder meer langs de voor sjiieten heilige steden Mashad en Qom en de Iraanse hoofdstad Teheran. In Teheran waren naar schatting meer dan een miljoen mensen aanwezig bij de herdenking. De omstreden generaal wordt door veel Iraniërs beschouwd als nationale held, maar zeker niet iedereen is het hier mee eens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wraak

Het andere geluid, wat minder aandacht krijgt op de Iraanse staatstelevisie, komt van degenen die Soleimani beschouwen als terrorist. Zij vinden dat de generaal deels verantwoordelijk is voor de honderden slachtoffers van het geweld van de staat tegen de protesten van vorig jaar. In Teheran hangen daarom ook posters van de gedode generaal met de tekst ‘Wraak’. Volgens de correspondent van de NOS, Daisy Mohr, voert “dat sentiment hier wel de boventoon”. Ook deelt zij dat dit het “meest gespannen moment dat ik hier ooit ben geweest” is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pentagon neemt afstand van Trump

Na afloop van de aanval is de Amerikaanse president Donald Trump nog actiever op Twitter dan hij normaal gesproken al is. In een tweet zegt Trump dat hij het gemunt heeft op 52 plekken in Iran die beschouwd worden als cultureel erfgoed. Het getal 52 staat voor het aantal Amerikanen dat vermoedelijk door Iran is gegijzeld over de jaren. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zegt afstand te nemen van de uitspraken van Trump. Dit is namelijk in strijd met de internationale oorlogswetten.

Geen NAVO-besluit

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft laten weten dat de liquidatie van de Iraanse generaal een individueel besluit is geweest van de Verenigde Staten. Dit deelde hij tijdens een persconferentie waarin hij een oproep deed om verdere incidenten te voorkomen. Stoltenberg deelt tijdens deze conferentie: "Deze ketel vol spanning leidt ertoe dat steeds meer landen onvoorspelbare besluiten nemen met onvoorspelbare gevolgen, waarbij de kans op misrekeningen groot is."

Ster advertentie
Ster advertentie