Up 2 Date

Procureur-generaal: 'Iran schaft moraalpolitie af'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Procureur-generaal: 'Iran schaft moraalpolitie af'

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft. Dat zegt procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri tegen het Iraanse persbureau ISNA. Door deze politie stierf de 22-jarige Jina Mahsa Amini in detentie.

Zedenpolitie ontbonden

Volgens Montazeri heeft de moraalpolitie "niets te maken met de rechterlijke macht". Het is onduidelijk wat deze stap precies betekent, maar het zal vrouwen in Iran niet meer vrijheden geven. "De zedenpolitie is ontbonden, maar de rechterlijke macht zal deze sociale uitdaging blijven aangaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijziging wet

De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun haren te bedekken. De procureur-generaal zegt dat ze zullen kijken of er wijzigingen in de wet nodig zijn. Een resultaat over deze besprekingen wordt over ongeveer twee weken verwacht.

Protesten

Veel mensen reageren sceptisch op het nieuws. Activisten roepen op tot nieuwe landelijke protest. "Van maandag tot en met woensdag moet er massaal gestaakt en geprotesteerd worden", luidt de oproep in berichten die op internet worden gedeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie