Up 2 Date

Ouderlijk huis van Iraanse klimster zonder hoofddoek verwoest

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ouderlijk huis van Iraanse klimster zonder hoofddoek verwoest

Het ouderlijk huis van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi ligt in puin. Volgens de BBC zou de woning opzettelijk zijn verwoest. De 33-jarige klimster nam vorige maand zonder hoofddoek deel aan de Aziatische kampioenschappen in de Zuid-Koreeanse hoofdstad Seoul.

Huis in puin

Online gaan er beelden rond waarop de broer van Rekabi huilend te zien is. Hij filmt het het huis dat in puin ligt en de sportmedailles van zijn zus die op de grond liggen. Volgens activisten gaat het om een wraakactie tegen de familie Rekabi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen geldige bouwvergunning

Het semi-officiële persbureau Tasnim ontkent dit. Ze bevestigen dat het huis is gesloopt, maar volgens hen komt dit doordat de familie geen geldige bouwvergunning had. Verder zou volgens het persbureau de vernieling hebben plaatsgevonden voordat Rekabi deelnam aan het kampioenschap. Het is niet duidelijk wanneer de beelden precies zijn gemaakt.

Wedstrijd zonder hoofddoek

Rekabi was volop in het nieuws nadat ze zonder hoofddoek deelnam aan de klimwedstrijd. In Iran moeten vrouwen in het openbaar verplicht hun haar bedekken, ook tijdens deelname aan internationale sportwedstrijden. Haar actie werd gezien als een steunbetuiging aan de demonstranten in haar land en werd 'historisch' genoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermist

Na de wedstrijd werd er door media geschreven dat Rekabi werd vermist. Haar vrienden zouden geen contact meer met haar hebben kunnen krijgen. Een paar dagen later verscheen de klimster op het vliegveld in Teheran. Tegen de pers zei ze dat er geen sprake was van een vermissing en dat ze tijdens de wedstrijd haar hoofddoek was vergeten. Op Instagram verontschuldigde ze zich voor de commotie die was ontstaan. Het is niet duidelijk of er door het Iraanse regime druk is uitgeoefend op Rekabi.

Protesten Iran

Sinds de dood van de 22-jarige Jina Mahsa Amini gaan mensen in Iran massaal de straat op om te protesteren tegen het strenge regime. Amini overleed in september nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt. Sindsdien zijn meerdere bekende Iraniërs - onder wie sporters - opgepakt vanwege hun kritiek op het regime.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie