Up 2 Date

Kabinet: mensen jonger dan 60 jaar krijgen geen AstraZeneca-vaccin meer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet: mensen jonger dan 60 jaar krijgen geen AstraZeneca-vaccin meer

Het kabinet heeft besloten mensen onder de 60 jaar niet meer in te enten met het AstraZeneca-vaccin. Deze groep zal een ander vaccin krijgen. Het besluit wordt genomen naar aanleiding van het spoedadvies van de Gezondheidsraad.

Gevolgen

Het vaccin blijft wel beschikbaar voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Volgens demissionair minister De Jonge is het vaccin voor deze groep wel "goed en veilig". Voor de rest van de vaccinatiestrategie heeft het besluit om te stoppen met AstraZeneca wel gevolgen. De volgorde waarop mensen worden gevaccineerd blijft echter ongewijzigd. Volgens De Jonge komen er de komende tijd veel vaccins binnen van onder meer het vaccin van Janssen en Pfizer.

Trombose

De aanleiding voor het spoedadvies van de Gezondheidsraad waren de acht meldingen die in Nederland waren binnengekomen over bloedstollingsproblemen als mogelijke bijwerking. Acht vrouwen tussen de 23 en 65 jaar kregen na inenting met het AstraZeneca-vaccin een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden.

Ster advertentie
Ster advertentie