Naar homepage
Up 2 Date

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met inenten AstraZeneca-vaccins

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland stopt uit voorzorg twee weken met inenten AstraZeneca-vaccins

Nederland zal de komende twee weken niemand inenten met het AstraZeneca-vaccin. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten naar aanleiding van een aantal gevallen in andere landen waar bij gevaccineerde mensen bloedproppen zijn ontstaan. Of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de bloedproppen en de AstraZeneca-vaccins, wordt nog onderzocht.

"Voorzorgsprincipe"

Donderdag zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dat Nederland door zou gaan met het AstraZeneca-vaccin, terwijl er toen al een aantal landen uit voorzorg waren gestopt. "Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca. Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen", laat het ministerie weten, dat zich baseert op een advies van medicijnautoriteit CBG. "Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen over trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde."

Met die andere klachten worden zes meldingen over mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen bedoeld. "Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de vijftig jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend", aldus het ministerie.

Vooralsnog geen bewijs

Medicijnautoriteit CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties iets met het vaccin te maken hebben. De Jonge onderstreept dat: "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken."

Bijna 289.000 prikafspraken afgezegd

Uit cijfers van het coronadashboard blijkt dat er 289.00 prikafspraken zijn afgezegd door de tijdelijke stop. De GGD's gebruiken het AstraZeneca-vaccin om zorgmedewerkers in de langdurige zorg te vaccineren. Ook huisartsen dienen het vaccin toe. Zij worden zo snel mogelijk over het besluit ingelicht en zullen daarna contact opnemen met hun patiënten om eventuele prikafspraken te annuleren, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad en onverwachte of onbekende klachten krijgen, worden door het ministerie van Volksgezondheid geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden "kleine blauwe plekjes" (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie