Naar homepage
Up 2 Date

Jonge activisten schrijven een ontroerende brief aan Breonna Taylor

foto: Facebook: Breonna Taylorfoto: Facebook: Breonna Taylor
  1. Newschevron right
  2. Jonge activisten schrijven een ontroerende brief aan Breonna Taylor

Het is vandaag een jaar geleden dat de 26-jarige Breonna Taylor om het leven kwam vanwege bruut politiegeweld. In Teen Vogue verscheen een emotionele brief van een groep jonge, zwarte activisten.

Strijd voor gerechtigheid

LaTayla Billingslea, Jayla Hemphill, Celeste Iroha, Makayla Jordan, Ade Osadolar-Hernandez, Ryan Pascal en Taina Patterson reflecteren in de brief op wat er allemaal is gebeurd na de dood van Breonna Taylor en de voortdurende strijd voor gerechtigheid.

Helder licht

"Lieve Breonna, het is een jaar geleden dat je leven werd afgenomen door politiegeweld. Een jaar geleden dat je familie, vrienden, collega’s en anderen een helder licht verloren. Een jaar geleden dat we wéér een zwarte vrouw verloren met dromen, ambities en een heel leven voor zich", begint de brief.

De straat op

"Het is ongelofelijk dat het al een jaar geleden is dat je overleed, maar misschien komt dat doordat mensen pas later te weten kwamen wie je was. Iets dat maar al te vaak gebeurt nadat zwarte mensen zijn neergeschoten en worden vermoord, vooral als dat door de politie gebeurt. Nadat we van je dood hoorden, gingen we de straat op en gebruikten we social media en elk ander platform om je naam en je verhaal te vertellen."

COVID-19

In de brief vertelt de groep verder hoe zij hun woede, angst en pijn hebben omgezet in daden. Ook vertellen ze over de problemen die in de Verenigde Staten spelen. "Met COVID-19 hebben we opnieuw gezien hoe systemisch racisme en ongelijkheden een nieuwe volksgezondheidscrisis hebben veroorzaakt. De onderliggende reden is duidelijk: decennia van onderinvestering in wijken hebben voor een volksgezondheidscrisis en wapengeweld gezorgd."

Vooruitgang

Hoewel er nog genoeg werk aan de winkel is, wordt de brief afgesloten met een sprankje hoop. "Het afgelopen jaar is er vooruitgang geboekt. The House of Representatives heeft zojuist de George Floyd Justice in Policing Act aangenomen, die verschillende noodzakelijke stappen zou nemen om politiegeweld, etnische profilering en andere fundamentele problemen in ons wetshandhavingssysteem aan te pakken."

Ziek en moe

"Vergis je niet, het is vermoeiend werk. Op sommige dagen zijn we ziek en moe. Moe van het seksisme van het vrouw zijn en moe van het racisme van het zwart zijn. Moe van het schreeuwen om onze stemmen te laten horen, werk te erkennen en levens te beschermen. Ook al kenden we je niet persoonlijk, we willen je bedanken, Breonna. Bedankt dat je een vrouw bent waar we tegen op kunnen kijken. We eren je vandaag en elke dag. En we zullen blijven vechten voor jouw gerechtigheid."

De volledige brief lees je op de website van Teen Vogue.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie