Naar homepage
Up 2 Date

Beeld Breonna Taylor vernield: ''Geen simpele vernieling, maar racisme en intimidatie''

bron: Gofundme: Leo Carson
  1. Newschevron right
  2. Beeld Breonna Taylor vernield: ''Geen simpele vernieling, maar racisme en intimidatie''

Een standbeeld van Breonna Taylor is dit weekend in stukken geslagen, nadat het twee weken geleden in het centrum van de Amerikaanse stad Oakland werd geplaatst. De kunstenaar Leo Carson kan het nieuws niet geloven en vertelde aan de Amerikaanse nieuwszender ABC ''geschrokken, boos en gekwetst'' te zijn.

Aanval op BLM

''Het voelde als een persoonlijke aanval op mij, Breonna Taylor en de BLM-beweging'', legt Leo Carson uit die zijn eigen geld in het kunstwerk heeft gestopt. Het ziet er uit alsof iemand met een honkbalknuppel het beeld kapot heeft geslagen. ''Dit is geen simpele vernieling, het is een daad van racisme en intimidatie'', zegt de artiest. De politie van Oakland neemt de zaak serieus en onderzoekt de vernieling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Say her name

De artiest Leo Carson maakte het standbeeld van Breonna Taylor om de BLM-beweging te steunen. Hij liep eerder zelf mee aan de protesten en had erna het gevoel dat hij meer kon en moest doen om haar dood te gedenken. Om die reden maakte hij het beeld met de tekst 'Say her name Breonna Taylor'.

Sterker

De artiest geeft zich niet gewonnen door de vernieling. Hij startte al snel een inzamelingsactie om het beeld te repareren en te verbronzen, zodat het kunstwerk in de toekomst hufterproof zal zijn. Inmiddels is het doel van $5000 bereikt en staat de teller al op $6.500.

BLM-movement

De politie schoot Breonna in de nacht van 13 maart 2020 dood in haar huis in Louisville, Kentucky dood . De agenten kwamen zonder aankondiging de woning van Breonna binnen, in het kader van een huiszoeking naar verdovende middelen. Breonna's vriend dacht dat het om inbrekers opende het vuur uit zelfverdediging. Hankinson schoot vervolgens terug, zo'n tien keer in het wilde weg, waarbij hij Breonna zes keer raakte. Er werden geen verdovende middelen gevonden in de woning. De dood van Breonna is een van de redenen voor de Black Lives Matter-protesten wereldwijd. Uiteindelijk werd geen enkele agent verantwoordelijk gehouden voor Breonna's dood.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie