Up 2 Date

Agent ontslagen die betrokken was bij de dood van Breonna Taylor

foto: Facebook: Breonna Taylor
  1. Newschevron right
  2. Agent ontslagen die betrokken was bij de dood van Breonna Taylor

Een van de drie politieagenten die betrokken was bij de dodelijke schietpartij op hulpverleenster Breonna Taylor uit Louisville, is ontslagen. De ontslagen agent Brett Hankison kreeg op 23 juni in een brief van politiechef Robert J. Schroeder te horen dat hij uit zijn functie wordt gezet.

Breonna vormde geen gevaar

Op 13 maart kwam Breonna om het leven nadat agenten haar in haar eigen huis doodschoten. De agenten hadden een huiszoekingsbevel waarbij ze niet hoefden aan te bellen of aan te kondigen dat ze het appartement zouden binnentreden. Breonna lag op dat moment in bed en werd geraakt door acht kogels. Dat terwijl ze geen gevaar vormde. De politieagenten waren op zoek naar een drugscrimineel die op dat moment al vastzat. Diezelfde drugscrimineel woonde niet eens in hetzelfde appartementencomplex. Hankison en zijn twee collega's kregen destijds administratief verlof.

Breonna's Law

De dood van Breonna veroorzaakte enorme protesten in Louisville, waardoor zij is uitgegroeid tot een van de vele namen die genoemd wordt tijdens de Black Lives Matter-demonstraties. Na Breonna's dood werd de zogeheten wet 'Breonna's Law' aangenomen. Door deze wet zijn huiszoekingsbevelen zonder vooraankondiging verboden.

'Onverschillig en doelbewust'

Politiechef Schroeder laat in zijn brief weten dat de acties van agent Hankison "een extreme onverschilligheid toonden voor de waarde van het menselijk leven" toen hij "doelbewust en blindelings tien schoten afvuurde" in Breonna's appartement.

"Ik ben geschrokken en verbijsterd dat je op deze manier dodelijk geweld hebt gebruikt. Je bent nooit door de politie van Louisville opgeleid om op deze manier dodelijk geweld te gebruiken. Jouw acties hebben jou en de politieafdeling een slechte naam bezorgd. Het imago dat we met onze gemeenschap hebben opgebouwd, is ernstig beschadigd. [...] Ik kan dit soort gedrag van geen enkel lid van de politie van Louisville tolereren. Jouw gedrag vereist dat je uit je functie wordt gezet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie