Up 2 Date

Britse politie grijpt in tijdens wake voor vermoorde Sarah Everard

foto: JUSTIN TALLIS / AFPfoto: JUSTIN TALLIS / AFP
  1. Newschevron right
  2. Britse politie grijpt in tijdens wake voor vermoorde Sarah Everard

Honderden mensen kwamen zaterdagavond bij elkaar in een park in Londen om de vermoorde Sarah Everard te herdenken. De politie besloot in te grijpen en pakten aanwezigen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden hard aan. Er is momenteel veel kritiek op het optreden van de Britse politie.

Moord en ontvoering

De 33-jarige Sarah Everard raakte op 3 maart vermist in Londen nadat ze 's avonds naar huis liep. Afgelopen woensdag werd haar lichaam teruggevonden in het bos. Een politieagent is aangehouden en wordt verdacht van moord en ontvoering.

Beelden

De wake werd gehouden in het park waar Everard vlak voor haar vermissing doorheen liep. Dit was officieel niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen en de politie heeft daarom besloten om in te grijpen. Toen de actievoerders niet wilden meewerken, heeft de politie hen hardhandig in de boeien geslagen.

Daarvan gaan er momenteel verschillende video’s op social media rond. Vier mensen zijn in totaal opgepakt vanwege het overtreden van de coronaregels en verstoring van de openbare orde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boos over beelden

Reclaim These Streets, de organisatie achter de wake, heeft laten weten boos te zijn over de beelden van agenten "die vrouwen fysiek mishandelen, tijdens een wake tegen geweld door mannen". Ook Labour-leider Keir Starmer had commentaar: "Dit is geen goede manier om de orde te handhaven." Londense burgemeester Sadiq Khan noemde het politie-ingrijpen 'onaanvaardbaar'.

Reactie politie

De politie is het niet eens met de kritiek. Ze zeggen dat ze "in een positie werden gedwongen waar handhaving noodzakelijk was." Assistent-commissaris Helen Ball zegt hierover: "Herhaaldelijk hebben we de aanwezigen gevraagd de wetten na te leven en te vertrekken. Jammer genoeg begon een kleine minderheid tegen de agenten te schreeuwen, te duwen en met spullen te gooien."

Ster advertentie
Ster advertentie