Up 2 Date

LINDA.meiden start campagne tegen straatintimidatie

foto: LINDA.meiden
  1. Newschevron right
  2. LINDA.meiden start campagne tegen straatintimidatie

Nageroepen en nagefloten worden als je langsloopt, achtervolgd worden op straat of nog erger: het zijn herkenbare situaties voor veel vrouwen. Dat moet nu toch wel een keertje klaar zijn en daarom start LINDA.meiden vandaag de campagne ‘Stop Straatintimidatie’. Hoofdredacteur Yeliz Çiçek vertelt erover aan Sander in Start.

Waar gaan die benen heen?

Iedereen zou zich veilig moeten voelen op straat, alleen ligt dat in de praktijk net even anders. Uit een enquête van de LINDA.meiden blijkt dat 89% van de deelnemers weleens last heeft gehad van straatintimidatie, vertelt Yeliz. Ze heeft het zelf ook meegemaakt: "een studentachtig type" liep haar 's avonds op straat achterna en vroeg haar 'waar die benen heen gingen'. Yeliz maakte duidelijk dat ze naar huis ging en niet van deze opmerkingen gediend was. Toch dook de man ineens achter haar op terwijl ze haar fiets van het slot haalde aan de gracht:

Quote

Hij begon te praten en zei dat 'ie gewoon even wilde babbelen'. Ik zei: ga gewoon weg! Dat vond ie flauw. Toen ik op de fiets stapte, pakte hij ook nog even de achterkant van mijn zadel vast.

Yeliz

LINDA.meiden-hoofdredacteur Yeliz deelt haar ervaring met straatintimidatie

Straatangst

Het incident is gelukkig goed afgelopen, maar Yeliz is er wel supererg van geschrokken en haar (tot dan toe) leuke avond was helemaal verpest. Het blijft ook niet bij één voorval: vrouwen hebben dagelijks met dit soort straatintimidatie te dealen. Dat kan grote impact hebben op hun leven: “Vrouwen geven aan dat ze angstig zijn om de straat op te gaan, er kan zelfs straatangst uit voorkomen. In de ergere gevallen zijn er mensen aangerand, betast en verkracht. Het spreekt natuurlijk voor zich dat die vrouwen daar enorm veel verdriet, stress en angst van hebben”, vertelt Yeliz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spreek je vriend aan

Sander had zelf tot drie jaar geleden niet echt door dat straatintimidatie een issue was, totdat hij met drie vrouwelijke collega’s naar het station liep: "Ik schrok me echt de tyfus, ik wist niet wat hen overkwam!" Dat is misschien ook wel de crux van het probleem: mannen moeten gaan inzien dat het (écht!) niet oké is om vrouwen lastig te vallen op straat. Linda Meiden heeft daarom een campagnevideo gemaakt waarin mannen, onder wie Sef, Sunnery James, Pepijn Lanen en Dio, andere mannen oproepen om hier nou eindelijk eens mee te kappen.

"We hebben die achterban nodig", legt Yeliz uit. Het is belangrijk dat ze zich bewust worden van hun gedrag en daardoor misschien ook elkaar zullen aanspreken: "Als je het een vriend ziet doen, dat je dan zegt: nee man, we moeten haar niet achterna lopen, want zij voelt zich misschien heel vervelend, angstig of onveilig."

Ervaringen delen

Yeliz benadrukt dat mannen zelf ook weleens slachtoffer worden van straatintimidatie: "Maar het zijn voornamelijk vrouwen en mensen van de LHBTQIAP-gemeenschap." Die verhalen worden deze maand vertelt in het 'Stop Straatintimidatie' themanummer van LINDA.meiden. Ook bekende Nederlanders als Tabitha en Geraldine Kemper delen hun ervaringen met straatintimidatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie