On Speaker

Tiziana zet haar mental health voorop: "Je moet vooral jezelf tevreden houden"

foto: Naomy Laanfoto: Naomy Laan
  1. Newschevron right
  2. Tiziana zet haar mental health voorop: "Je moet vooral jezelf tevreden houden"

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het onontdekte muzikale talent dat heel wat te vertellen heeft. Elke week zet FunX daarom een opkomende artiest met een bijzonder verhaal On Speaker. Talenten met niet alleen lekkere tunes, maar ook een belangrijke boodschap. Deze week is dat Tiziana, the next best female uit Rotterdam, die in haar veelzijdige tracks al haar eerlijke gevoelens en gedachten op tafel legt.

Quote

Veel mensen zeggen: haal het positieve uit de coronasituatie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zat er echt even doorheen.

The Story

Tiziana (23) was altijd druk met van alles: voetbal, basketbal, gedichten schrijven... Het was in 2016 toen ze ontdekte dat ze anderen kon raken met haar teksten. "Mijn oma was overleden en in diezelfde maand overleed ook plotseling mijn tante. Dat waren de eerste personen in m'n leven die ik verloor, dus het was een hele nieuwe ervaring met heel veel emoties." Voor haar oma schreef ze toen een nummer, dat ze uiteindelijk online zette. "Daar kreeg ik zoveel reacties op, mensen waren echt in tranen. Toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen, nu moet ik doorpakken."

Ze ging meer nummers schrijven en postte die vervolgens op Instagram. Haar bereik groeide, ze won talentenjachten en werd zelfs finalist van De Grote Prijs van Rotterdam. Fast forward naar eind 2020: toen deed Tiziana mee aan FunX Talent: The Message. Als artiest die graag een boodschap overbrengt met haar lines, is het een wedstrijd die haar op het lijf is geschreven. "Ik keek altijd al naar die video's op Youtube, dus ik was superexcited om mee te doen." Maar precies in die periode ging het niet zo goed met Tiziana. "Ik zat er mentaal echt even doorheen. Ik ben student en een heel sociaal persoon, dus door de hele coronasituatie in combinatie met wat persoonlijke omstandigheden was het echt even te veel, dat zullen veel mensen wel herkennen."

Bloed, zweet en tranen
Het lijkt een logische gedachte: je hoeft minder naar school, dus je hebt meer tijd over om aan muziek te werken. Maar zo simpel is het niet. "Het duurde veel langer dan normaal om een track te maken, de onzekerheid kwam steeds naar boven." Inspiratie haalt Tiziana normaal uit dingen die ze meemaakt, dus als vrijwel alles stil komt te liggen, wordt muziek maken een stuk moeilijker. "Aan die nummers in FunX Talent hoor je ook wel dat ik er even doorheen zat. Ik ben wel een sterk persoon op mentaal gebied, maar het was echt een tijd van bloed, zweet en letterlijk tranen. Veel mensen zeggen: haal het positieve uit de coronasituatie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Message

Tiziana zat vast, maar vond na een periode van rust uiteindelijk haar uitweg in simpelweg schrijven over hoe ze zich op dat moment echt voelde. "M'n manager tipte me dat ook, zo van: wees gewoon real. Dus ik dacht: ik ga gewoon maken wat ík wil en doen wat ík leuk vind. Ik ga geen dingen forceren. Natuurlijk moet je de luisteraar pleasen, maar vooral ook jezelf." Uiteindelijk voelde dat als een opluchting. "Uiteindelijk heeft FunX Talent me daarom ook wel geholpen om er weer uit te komen."

Waar ze voorheen vooral anderen probeerde te motiveren met haar tracks, is ze nu vooral open en eerlijk over haar gedachten en gevoelens. "Ik speel open kaart en wil duidelijk maken dat alles een reden heeft. Alles komt op z'n tijd. Iedereen heeft wel mindere momenten in het leven, maar ik wil in mijn muziek verwerken dat je desondanks positief moet blijven." Daar kunnen veel mensen zich in vinden, dat blijkt wel uit de reacties die Tiziana krijgt. "Ik kreeg vandaag nog een dm van een meisje dat me vanaf dag één support. Ze zei: 'Ik vind het tof dat je zo real blijft en alles gewoon eerlijk vertelt, want ik voel me ook zo'. Dat vond ik zo tof om te lezen."

Quote

Je moet de luisteraar pleasen, maar vooral ook jezelf. Dus ik ga alleen nog maar maken wat ik écht wil.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Music

Uit De Hood is Tiziana's nieuwste single. Daarin vertelt ze over hoe ze zich voelde in die zware periode waarin het maken van muziek moeizaam ging. "Niemand begrijpt hoe ik me nu voel. Veel opgeofferd, m'n mams weet het goed", klinkt het. "De tweede verse gaat dan juist over hoe ik de toekomst zie." En dat is rooskleurig. "Ik wil echt een allround artiest worden en mezelf niet beperken tot alleen rappen. Ik luister vooral Amerikaanse muziek, zo was ik heel lang fan van Chris Brown. Hij maakt ook van alles, van hiphop tot pop en house. Dat vind ik tof."

Terwijl Tiziana van plan is de komende tijd heel wat nieuwe muziek te droppen, is ze ondertussen ook nog bezig haar studie commerciële economie af te ronden. "Volgend jaar studeer ik af, dus ik moet nog even kijken hoe ik dat ga combineren. Maar ik slaap weinig als het moet. Ik heb ook altijd op hoog niveau gebasketbald, dus ik ben wel wat gewend." De skills van haar studie kan ze vervolgens mooi gebruiken bij haar carrière als artiest. "Ik ben een zakenvrouw en een creatief persoon. Zo maak ik m'n covers zelf en schrijf ik voor elke release zelf een marketingplan."

'Die comeback voelt goed'
Dat Tiziana de moed heeft gevonden om zichzelf even terug te trekken toen het mentaal niet lekker ging, heeft zijn vruchten afgeworpen. Nu is ze namelijk ready om er weer vol voor te gaan. "Voorheen was ik vooral met mijn muziek aan het wachten op het juiste moment, maar dat moment is misschien wel nu. Je moet gewoon laten zien wat je in huis hebt en wie weet wat er dan op je pad komt. Maar alles op z'n tijd."

- FunX zet opkomende artiesten On Speaker. Talenten die wat te vertellen hebben en jou kunnen inspireren. Wat is hun verhaal? Welke boodschap willen ze overbrengen? En hoe is dat terug te horen in hun muziek? -

Ster advertentie
Ster advertentie