Artist of the Month

Tiziana wordt gezien als 'The Next Best Female': "Mijn teksten zijn betekenisvol"

foto: Tizianafoto: Tiziana
  1. Newschevron right
  2. Tiziana wordt gezien als 'The Next Best Female': "Mijn teksten zijn betekenisvol"

Tiziana wordt terecht The Next Best Female genoemd. Deze 22-jarige Rotterdamse heeft namelijk al met verschillende tracks bewezen een veelzijdige artiest te zijn, won zo al verschillende talentenjachten én is finalist van De Grote Prijs van Rotterdam. Genoeg redenen om haar te checken dus en dat kun je de hele maand doen op FunX. Tiziana is namelijk Artist of the Month, dus haar tune No Time ga je regelmatig voorbij horen komen.

Naam: Tiziana
Leeftijd: 22
Woonplaats:
Rotterdam
Hoe lang maak je al muziek? Sinds 2016
Omschrijf je sound in één woord: Uniek
Waarmee onderscheid je jezelf? Ik ben van alle markten thuis. Je hoeft niet aan één genre vast te zitten en dat wil ik ook laten zien. Daarnaast kan ik ook dansen en basketballen, ik ben echt veelzijdig.
Wat luister je zelf graag? Ik hou echt van Amerikaanse muziek, bijvoorbeeld van J. Cole en Chris Brown. Ook luister ik naar Ella Mai en ik hou van jazz en soul. Echt die old school muziek.
Heb je een rolmodel of voorbeeld? Ja, J. Cole. Ik heb ook Love Yourz getatoeëerd staan.
Met wie wil je ooit nog samenwerken? Winne, hij is voor mij de Nederlandse J. Cole. Zijn teksten zijn echt gruwelijk.
Waar wil je sowieso ooit nog optreden? De Ziggo Dome of op Woo Hah!
Waar ben je het meest trots op tot nu toe? De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt als persoon en artiest. In het begin was het een hobby en nu is het m'n werk geworden. Ik ben trots op dat ik niet opgeef en blijf doorgaan, ook al wordt je tegengehouden en ondergewaardeerd.
Waar sta je over vijf jaar? Aan de top van Nederland. Dan heb ik samenwerkingen met mensen als Latifah, Adje en Hef.

Quote

Ik geef niet op, ook al word ik tegengehouden en ondergewaardeerd.

Tekst voor haar oma

Tiziana kwam er in 2016 achter dat ze mensen kon raken met haar teksten. Haar oma overleed toen en voor haar schreef ze een Engelstalige tekst. "Ik ben altijd een binnenvetter geweest, maar ik voelde dat ik iets moest doen om het te uiten. Ik had het eerst voor mezelf gehouden, maar liet het toen aan familieleden horen en die waren gelijk in tranen." Het filmpje deelde ze later op Facebook, waar ze veel positieve reacties kreeg. "Ik wilde het eerst voor de fun doen, maar mensen zeiden dat ik het echt kon en dat ik ermee door moest gaan."

Basketbal vs. Muziek

Toch was er een andere passie die Tiziana's aandacht had: basketbal. Ze speelde op hoog niveau, in de voorselectie van het Nederlandse team, maar onderging een knie-operatie waarna ze op lager niveau moest gaan spelen. "Dat leverde veel stress op." Muziek kreeg steeds meer de focus en Tiziana begon opnieuw filmpjes te delen op social media. Dit keer in het Nederlands, een suggestie die ze vaker kreeg. "Zo zou het mensen misschien beter bereiken. Ineens had Latifah mijn filmpje toen gepost en kreeg ik er steeds meer volgers bij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik wil het tegendeel bewijzen"

Inmiddels krijgt Tiziana steeds meer erkenning voor haar talent, al merkt ze nog steeds dat ze soms onderschat wordt omdat ze een vrouw is. "Dat vind ik jammer. Ik heb er moeite mee als mensen zeggen: 'ja, maar je bent een vrouw'. Vrouwen worden altijd ondergewaardeerd, dat merk ik met alles: op werk, met basketbal, overal. Wanneer gaat dat veranderen?" Gelukkig weet Tiziana dat soort commentaar om te zetten in motivatie. "Ik wil het tegendeel bewijzen en laten zien dat ik hier toch sta."

Betekenisvolle teksten

Met haar muziek wil Tiziana mensen inspireren en motiveren, vooral jongeren. "Ik heb betekenisvolle teksten. Ik wil laten zien dat hiphop niet alleen over drank, drugs en feesten hoeft te gaan. Het kan ook gaan over positiviteit of over hoe je in het leven staat. Je kan wel altijd feesten, maar het leven is niet altijd makkelijk. Ik wil laten zien dat je dat ook bespreekbaar kan maken."

Inspiratie haalt de Rotterdamse daarvoor uit haar eigen leven. "Bijvoorbeeld over dat je niet moet opgeven, ook al heb je tegenslagen. Dat heb ik vaak genoeg meegemaakt, bijvoorbeeld met basketbal." Naast anderen inspireren, werkt het maken van muziek voor Tiziana zelf ondertussen als uitlaatklep. "Vorige week was ik weer even down, dan ga ik gelijk even schrijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie