Artist of the Month

Rollàn doorbreekt met zijn internationale sound alle taalbarrières

foto: Rollànfoto: Rollàn
  1. Newschevron right
  2. Rollàn doorbreekt met zijn internationale sound alle taalbarrières

Soms hoor je muziek waarvan je gewoon weet dat het de potentie heeft om een internationaal publiek te bereiken. Dat is het geval bij Rollàn. Zijn sound is catchy, dansbaar en de sympathieke artiest zingt dankzij zijn Congolese roots in meerdere talen. Het is een kwestie van tijd voordat je hem overal gaat tegenkomen en het is dus hoog tijd om wat meer over hem te weten te komen. Rollàn heeft namelijk aardig wat te vertellen. Ondertussen hoor je zijn track MARIA II de hele maand voorbijkomen op FunX, want hij is Artist of the Month.

Naam: Rollàn
Leeftijd:
26
Woonplaats:
Rotterdam
Hoe lang maak je al muziek? Sinds ik 16 was ongeveer. Toen was het nog niet echt serieus, ik vond het gewoon leuk om te doen. Toen ik ongeveer 22 was, besloot ik er echt iets mee te gaan doen.
Wie is voor jou een grote inspiratiebron? Stromae
Wie of wat staat er momenteel bij jou op repeat? Op dit moment luister ik veel Future.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken? Ik zie echt het geniale in veel mensen, dus ik heb niet echt één specifiek persoon.
Waar wil je sowieso ooit nog optreden?
Een festival zoals Pinkpop, Wireless of Coachella.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Alles
Waar sta je over vijf jaar?
Dan ben ik sowieso gelukkig, gezond en een internationale naam.

Quote

Ik spreek beter Nederlands, maar als ik moet denken in muziek en melodielijnen, komt dat er beter uit als ik in het Frans denk.

All the way from Leeuwarden

Rollàn maakte al tracks met onder anderen Josylvio, Hef, Dystinct en F1rstman en was de afgelopen jaren meerdere keren te gast bij FunX. Het maken van muziek begon voor hem echter allemaal in Leeuwarden, de stad waar hij opgroeide. "Ik zag al wel dat het iets deed, ook al deed ik nog niet écht m'n best op technisch gebied", vertelt de artiest. Een paar jaar later besloot hij er vol op te gaan focussen. "Ik zag dat de markt in Nederland groter werd. Toen ik na ging denken over wat ik zou willen toevoegen, besefte ik dat ik best veel internationale vibes heb, omdat ik meertalig ben. Ik zag dat je daar echt iets mee kon doen." Rollàn zingt namelijk in het Nederlands, Frans, Lingala en binnenkort ook in het Spaans.

Meertalig

Die meertaligheid is zijn kracht en net als zijn inspiratiebron Stromae hoopt Rollàn met zijn internationale sound de taalbarrière te doorbreken. "Als je zijn clips ziet begrijp je gewoon wat hij zegt, je voelt de emotie. Hij heeft het hele pakket." Tot nu toe lijkt Rollàn dat aardig goed te lukken. "Ik krijg veel reacties van mensen uit andere landen", vertelt hij enthousiast. "Die begrijpen de Nederlandse stukken niet, maar voelen het gewoon. Frans en Spaans zijn wereldtalen die veel mensen aanspreken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Asielzoekerscentrum

Het zijn niet per se de tracks of teksten waar Rollàn mee hoopt te inspireren, maar juist met de persoon die hij is en met de manier waarop hij met dingen omgaat. Hij heeft namelijk veel meegemaakt. Zo groeide hij op in een asielzoekerscentrum en was zijn vader uit beeld. Eerder vertelde hij aan FunX over een heftige ervaring uit zijn azc-tijd. Rollàn liep daar in de chaotische situatie namelijk derdegraads brandwonden op. "Ik greep naar kokend water op het fornuis, waardoor het over me heen kwam. Ik was toen drie jaar oud ofzo, ik heb nog steeds littekens. Ik heb geluk gehad, want ik had blind kunnen zijn."

"Ik weet dat er veel jongeren en kids zijn die zich nu in dat soort omstandigheden bevinden. Ik doe m'n best om te laten zien dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Je hoeft je er niet door te laten beperken, hoe moeilijk dat ook is. Ik verwerk dat niet altijd in m'n muziek, maar als mensen m'n verhaal horen, kunnen ze daar wel door geïnspireerd raken."

Even stil

Rollàns debuut-EP Sous Estimé kwam uit in 2017. Daarna volgde er wel wat tracks, maar hij vertelt dat zijn focus een tijdje niet op muziek heeft gelegen, ook al ging hij juist net hard. "Er kwam veel op me af en ik moest mentaal even alles op een rijtje krijgen. Er zijn persoonlijke dingen gebeurd waardoor ik even geen zin had in muziek."

Daarmee doelt hij op de zelfmoord van een van zijn beste vrienden. "Hij was er altijd als ik muziek maakte. Niet veel mensen weten dat dat is gebeurd, dus die denken: waarom is hij zo stil? Ik moest er even uitstappen. Mezelf analyseren en dingen van vroeger verwerken, zodat ik weer opnieuw plezier kon hebben in muziek maken. Ik was namelijk altijd een positieve guy, maar dat veranderde ineens. Ik was niet meer de persoon die ik wilde zijn."

Rotterdam

In die tijd ronde Rollàn ook zijn opleiding af - "dat zat nog altijd te knagen in m'n achterhoofd" - en kwam hij tot de conclusie dat hij een nieuwe omgeving nodig had. Hij verhuisde naar Rotterdam, waar hij nu lekker in zijn vel zit. "Ik heb mensen met dezelfde visie nodig om me heen, die het normaal vinden wat ik doe. Gewoon nieuwe energieën. Mensen begrijpen hier wat ik doe. Ik ben weer helemaal rustig in m'n hoofd en nu komen er ook weer mooie dingen op m'n pad."

Zelf bepalen

Nu Rollàns focus weer volledig terug op muziek ligt, wil hij zich ook meer gaan bezig houden met zaken eromheen. "Ik wil veel meer zelf in de hand hebben. Muziek maken deed ik altijd al alleen met mijn producer, we doen alles zelf. Nu wil ik ook op andere vlakken meer zelf bepalen. Ik wil mijn visie verwerken in hoe ik mezelf presenteer op social media en in clips." Zijn gevoel voor mode en affiniteit met La Sape - een Congolese subcultuur waarbij mannen kleurrijk en stijlvol gekleed gaan - en gedisciplineerde fitnessschema helpen daar zeker aan mee. "Ik ben daar wel veel mee bezig. Ik vind routine belangrijk. Ik zou ooit wel op de cover van de Men's Health willen staan", vertelt hij lachend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie