On Speaker

Sam Sosa maakt alleen nog maar oprechte muziek: "Het hoeft niet perfect te zijn"

foto: Mitchel Kruizefoto: Mitchel Kruize
  1. Newschevron right
  2. Sam Sosa maakt alleen nog maar oprechte muziek: "Het hoeft niet perfect te zijn"

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het onontdekte muzikale talent dat heel wat te vertellen heeft. Elke week zet FunX daarom een opkomende artiest met een bijzonder verhaal On Speaker. Talenten met niet alleen lekkere tunes, maar ook een belangrijke boodschap. Deze week is dat Sam Sosa: een dame die na vele nachten achter de dj booth is begonnen met het vertellen van haar échte verhaal.

Quote

Het hoeft voor mij niet per se perfect te zijn. Ik heb daarom ook geen autotune gebruikt en geen zangles genomen. Ik heb het gedaan zoals ik het wilde en dat hoeft niet gepolijst te zijn.

The Story

Sam Sosa ken je waarschijnlijk vooral als dj. De afgelopen jaren draaide ze op alle grote urbanfeestjes in binnen- en buitenland, maar sinds kort hoor je haar ook als uitvoerend artiest op haar eigen muziek. En die is heel anders dan de tunes waar je haar in de clubs op los hoorde gaan. Samantha Wolff, zoals de artieste echt heet, besloot muziek te maken die vertelt wie ze echt is. Daar heeft ze genoeg materiaal voor, ze heeft namelijk heel wat meegemaakt de afgelopen jaren. "Ik heb een hele heftige break-up gehad na een relatie van acht jaar. Toen ben ik zo verdrietig geweest. Ik zat helemaal in de put en ging aan de drank en drugs om toch nog m'n werk te kunnen doen. Ik had verder niets meer, geen huis, geen relatie, geen stabiliteit, alleen nog m'n boekingen als dj en het geld dat ik daarmee verdiende. Het was echt een zooitje."

Gebroken hart = veel nieuwe muziek
Terwijl Samantha die klap nog aan het verwerken was, ontmoette ze een nieuwe liefde die haar van alles beloofde. Maar ook dat liep verkeerd: na een paar maanden kwam ze erachter dat hij een vrouw had. Die zware tijd heeft haar veel tranen opgeleverd, maar ook veel nieuwe muziek. "Ik heb in die periode zoveel geschreven. In de auto, op m'n telefoon, op kladblaadjes, als ik emo of dronken was: ik schreef overal over de dingen die ik heb meegemaakt. Uit die twee heartbreaks is heel veel muziek voortgekomen." Lachend zegt ze: "Ik ben bijna bang om met 'goede' personen te daten, omdat ik dan geen goede muziek meer ga kunnen schrijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Message

De zoektocht naar liefde en de behoefte aan een betrouwbare partner zijn dingen die Samantha altijd bezig hebben gehouden. "Ik ben altijd op zoek geweest naar een sprookje." Tijdens haar werk als dj kon ze - met behulp van een paar drankjes - haar onzekerheden verbloemen en een soort alter-ego naar voren laten komen. "Dat is leuk, maar het kan ook heel destructief zijn als je daar lang mee doorgaat." Nu heeft ze daar meer balans in gevonden. "Ik ben gewoon wie ik ben en verdriet en heartbreaks horen daarbij."

Als je ziet en hoort hoe zelfverzekerd ze haar kwetsbaarheden nu ter sprake brengt in haar muziek, zou je nooit verwachten dat Samantha eigenlijk helemaal niet zo'n makkelijke prater is. "Ik ben eigenlijk heel introvert en verlegen. Ik wil heel veel, maar ik vind het ook heel eng. Ik had ook eigenlijk nooit gedacht dat ik deze stap zou durven maken."

Mantra
Het heeft dan ook even geduurd voordat Samantha op deze manier haar gevoelens open en bloot op tafel kon leggen via haar tracks, maar ze is blij met het resultaat. De reacties zijn positief, maar nog belangrijker: het hele proces heeft voor haar therapeutisch gewerkt. "Ik begrijp de situatie nu veel beter. Als je er doorheen gaat is het heftig, maar nu kan ik er met een geintje over praten."

Met haar muziek wil Samantha geen boodschap opdringen, maar ze hoopt dat het wel iets kan zijn waar anderen zich in kunnen herkennen. Zelf heeft ze destijds ook veel steun kunnen halen uit muziek. "Zie het als een soort tool. Misschien voel je het nu niet, omdat je niet hetzelfde hebt meegemaakt, maar degenen die dat wel hebben, gaan elk woord herkennen. Elke noot zal je raken en het liedje gaat een mantra voor je zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Music

Vorige maand deelde Samantha de eerste track die is ontstaan in die moeilijke periode: In de Armen van een F*ckboy. Een rauwe track, waarin ze op een pure manier haar verhaal vertelt. "Het hoeft voor mij niet per se perfect te zijn. Ik heb daarom ook geen autotune gebruikt en geen zangles genomen. Ik heb het gedaan zoals ik het wilde en dat hoeft niet gepolijst te zijn. Er hoeft geen mooie verpakking omheen, dat is niet hoe ik mezelf verhalen zie vertellen in de toekomst."

Quote

De enige tracks die ik uitbreng, zijn tracks waarvan ik moet blozen of waarbij ik de ogen uit m'n kop heb gehuild. Tracks die me echt verder hebben geholpen.

Persoonlijk proces
Bij het maken van de bijbehorende clip is Samantha van begin tot eind betrokken geweest. "Omdat het verhaal zo persoonlijk is, kon ik het niet door iemand anders laten doen. Dat is zo bij al m'n projecten, ik wil niks uit handen geven." Dat is ook de voornaamste reden dat ze niet bij een label is getekend. "Ik wil m'n verhalen zo puur mogelijk kunnen vertellen en vrij zijn in dat proces."

Samantha heeft nog veel meer persoonlijke en eerlijke tunes klaarliggen. "De enige tracks die ik uitbreng, zijn tracks waarvan ik moet blozen of waarbij ik de ogen uit m'n kop heb gehuild. Tracks die me echt verder hebben geholpen." Thema's die terugkeren zijn vooral liefdesverdriet en het verwerken van jeugdtrauma's. "Best duister dus, maar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, gaan het waarderen."

Jeugdzorg
Samantha verwerkt haar ervaringen niet alleen in haar muziek, maar gebruikt ze ook bij haar werk in de jeugdzorg. "Ik kan jongeren inspireren en helpen door m'n eigen levenservaring. Ik heb dan misschien niet die universitaire achtergrond, maar door mijn praktijkervaring weet ik wel waar ik het over heb." Het liefst zou ze ooit zelf een paar kinderen adopteren. "Of een eigen jeugdzorginstelling beginnen. Maar als ik iets heb geleerd, is het wel om niet vast te houden aan een sprookje of ideaalbeeld. Alles komt vanzelf op het juiste moment op m'n pad."

- FunX zet opkomende artiesten On Speaker. Talenten die wat te vertellen hebben en jou kunnen inspireren. Wat is hun verhaal? Welke boodschap willen ze overbrengen? En hoe is dat terug te horen in hun muziek? -

Ster advertentie
Ster advertentie