On Speaker

YannO zingt over de vooroordelen over migranten: "Ik wil clichés ontkrachten"

foto: Rimon Awad
  1. Newschevron right
  2. YannO zingt over de vooroordelen over migranten: "Ik wil clichés ontkrachten"

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het onontdekte muzikale talent dat heel wat te vertellen heeft. Elke week zet FunX daarom een opkomende artiest met een bijzonder verhaal On Speaker. Talenten met niet alleen lekkere tunes, maar ook een belangrijke boodschap. Deze week is dat YannO: een opvallende artiest die zich laat inspireren door opera, zijn Congolese roots en het onrecht dat hij met eigen ogen ziet gebeuren.

Quote

Ik wil clichés ontkrachten door verschillende verhalen te vertellen.

The Story

Hoewel muziek duidelijk in YannO's familie zit, was het niet altijd zijn droom om artiest te worden. In eerste instantie was dat meer een zakelijke beslissing. YannO's oom was een van de grootste producers uit Congo. "Ik zag hem altijd wel een beetje als voorbeeld. Hij kwam altijd aan in mooie auto's en was gewoon een succesvol zakenman. Ik zag hoe hij zijn ding deed in Frankrijk en dacht: dat wil ik ook."

Die oom hoorde YannO een keer voor de grap zingen onder de douche. Een operanummer, want dat was de muziek die zijn vader veel draaide. "Mijn oom zei later: je hebt echt een goede stem. Daar kun je geld mee verdienen. Dat werd een uitdaging. Ik dacht: hoe kan ik mijn muziek verkopen aan de wereld? Zo is het begonnen."

Geïnspireerd door Congolese muziek
Toen YannO doorkreeg dat hij een groot publiek kon bereiken, ging hij zich meer bezighouden met wat hij wil overbrengen. "Ik heb altijd al wel het gevoel gehad dat ik dingen te zeggen heb. Dingen die ik heb meegemaakt waar ik over wil schrijven en zingen." Congolese muziek inspireerde hem daarbij. "Dan hoorde ik teksten van Congolese artiesten waar ik al tien jaar naar luisterde, maar nooit eerder van begreep waar het écht over ging. Als ik daar dan achter kwam, vond ik het alleen maar mooier."

The Message

Een thema dat YannO belangrijk vindt om te bespreken, is hoe er wordt gekeken naar migranten. "Ik ben opgegroeid in Frankrijk en Nederland en heb ook in Zwitserland gewoond. Ik veel landen zie ik hetzelfde probleem terugkomen. Het onrecht. Mensen hebben vooroordelen of zijn bang van dingen die ze niet kennen." Met zijn muziek hoopt hij anderen een nieuw perspectief te laten zien. "Ik vertel vanuit het oogpunt van de migrant, maar ook vanuit het oogpunt van degenen die hen ontvangen."

Andere kant van Afrika laten zien
Clichés ontkrachten, dat is eigenlijk wat YannO wil bereiken. "Dat probeer ik door verschillende verhalen te vertellen." Ook over Afrika, met name Congo, waar zijn roots liggen. "Als mensen Afrika horen, denken ze vaak aan hongersnood, geld doneren etc. Dat is er ook zeker, maar er is ook een andere kant. Ik wil mensen stimuleren om er zelfs eens een kijkje te nemen en het mooie te ervaren." Dat soort teksten en boodschappen kleedt de zanger vervolgens aan met catchy melodieën. "Zodat mensen niet het idee hebben dat ze geschoold worden."

Quote

Ik wil niet overkomen als die artiest die alleen maar leuk klinkt, omdat hij een hoge stem kan opzetten. Het inhoudelijke moet ook echt begrepen worden.

The Music

Voor die aanstekelijke sound laat de YannO zich inspireren door verschillende genres. "Door opera, dat is wel te horen, maar ook door reggae en Congolese rumba. Vooral dat laatste. Het is zo swingend, daar kan ik echt trots op zijn." Met zijn stem kan hij alle kanten op. Vooral zijn hoge noten zijn kenmerkend, zoals in de FunX Talent-hit Ferrari. Maar toch is dat niet iets waar hij om bekend wil staan. "Ik wil niet overkomen als die artiest die alleen maar leuk klinkt, omdat hij een hoge stem kan opzetten. Het inhoudelijke moet ook echt begrepen worden." Zoals bij de track Cagoulé, die gaat over de vooroordelen rondom migranten en de ongelijke kansen die ze hebben op de arbeidsmarkt.

Franstalig
Aangezien YannO's teksten voornamelijk in het Frans zijn, zullen die niet voor al zijn Nederlandse luisteraars even makkelijk te begrijpen zijn. "Toch zie ik mezelf niet echt snel hetzelfde in het Nederlands doen. Frans is m'n eerste taal, dat ligt me veel makkelijker." Niet gek dus dat zijn muziek in Franstalige landen goed wordt ontvangen. "Daar heeft men zoiets van: waarom ben jij nog niet internationaal bekend?"

Het beste moet nog komen
Toen YannO in 2019 FunX Talent won, ontplofte de boel. "Er kwamen veel labels uit binnen- en buitenland op me af, maar ik heb er toen voor gekozen om het eerst even een jaartje zelf te doen." Hij focuste zich alleen op zijn muziek en wilde geen overhaaste beslissingen te nemen. "Ik ben heel zelfstandig en wil altijd overal bij betrokken zijn. Ik wil geen beslissingen maken waar ik zelf niet achter sta."

Die periode sprak YannO met veel ervaren collega's die hem goed adviseerden. "Ik ben in dat jaar heel wat wijzer geworden over de muziekindustrie." Nu, aan het begin van 2021, is hij ready voor de volgende stap. Onlangs zette hij zijn handtekening onder een contract met een label. "Binnenkort gaan we het bekendmaken en komt het eerste project uit. Jullie kunnen veel internationale releases verwachten, ook samen met andere artiesten. Ik heb echt veel tijd doorgebracht in de studio en het allerbeste bewaard voor dit jaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

- FunX zet opkomende artiesten On Speaker. Talenten die wat te vertellen hebben en jou kunnen inspireren. Wat is hun verhaal? Welke boodschap willen ze overbrengen? En hoe is dat terug te horen in hun muziek? -

Ster advertentie
Ster advertentie