Dit verandert er allemaal op 1 juli: extra betalen voor plastic verpakkingen
- News
- Dit verandert er allemaal op 1 juli: extra betalen voor plastic verpakkingen
Morgen is het 1 juli en dat betekent dat er weer een paar veranderingen worden doorgevoerd vanuit de overheid. Dingen die zullen veranderen vanaf morgen zijn onder meer dat je extra moet gaan betalen voor wegwerpplastic, het minimumloon stijgt en de kinderbijslag wordt verlaagd. Huurverhogingen mogen nu ook doorgevoerd worden en je kan nu makkelijker je motor- en bromfiets theorie-examen halen.
Plastic
Vanaf 1 juli ga je als consument extra betalen voor wegwerpplastic, meldt Rijksoverheid. Denk aan de plastic bakjes en bekertjes die je krijgt als je eten besteld of afhaalt of aan de maaltijdsalade in de supermarkt. Het bedrag dat je hiervoor betaalt, staat apart op de kassabon vermeld. Zo weet je precies wat je uitgeeft. Ondernemers zijn vanaf morgen ook verplicht om een duurzamere optie aan te bieden. Ze kunnen herbruikbare bakjes en bekertjes aanbieden, ze kunnen vragen om de oude bakjes en bekers weer bij hen in te leveren of je kan met je eigen beker komen die ze voor je vervullen.
Een beker zal 0,25 eurocent kosten, bakjes kosten 0,50 eurocent en voor kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen zoals beleg en saus betaal je nu 0,05 eurocent. Maar niet iedereen ziet hoe dit bevorderend zou zijn voor het milieu. Zo laat een twitteraar zich uit over de verandering.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rijbewijs en theorie-examen
Het aanvragen van je rijbewijs wordt ook duurder. Het kost gemiddeld 44,65 euro om je rijbewijs aan te vragen, maar dat bedrag verandert naar gemiddeld 48,15 euro. Dit kan per gemeente verschillen, meldt NOS.
Daarnaast wordt het makkelijker om je theorie-examen voor je motorfiets en bromfiets te halen. Voor het theorie-examen moest je eerder 44 van de 50 vragen goed hebben. Nu hoef je voor het halen van je bromfietsexamen maar 43 goede antwoorden te hebben en voor je motorexamen maar 41. Je krijgt nu ook uitgebreide feedback over wat goed was en wat beter kon. Daardoor kunnen ze zich bij een herexamen beter richten op wat nog niet goed ging.
Minimumloon
Het minimumloon stijgt een beetje. Mensen van 21 jaar en ouder verdienden sinds januari dit jaar minimaal 11,16 euro per uur en vanaf morgen verdienen ze 11,51 euro per uur (de bedragen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek). Al met al gaan alle minimumlonen iets omhoog, ongeacht je leeftijd tussen de 15 en 21 jaar. De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van het bedrijf waar je werkt. Check even de cao van jouw bedrijf om te kijken hoe dit precies is geregeld.
Twitteraars zijn het niet eens met hoe hard het minimumloon stijgt. Een gebruiker van de app meent dat het "niet voldoende is om van rond te komen".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Huurverhogingen
Rijksoverheid meldt dat de huur voor sociale huurwoningen omhoog mag. Als de kale huur nu 300 euro of meer kost, dan geldt er een maximale huurverhoging van 3,1 procent. Is de kale huur lager dan 300 euro, dan is de verhoging maximaal 25 euro. Voor kamers, woonwagens en standplaatsen geldt ook een maximale huurverhoging van 3,1 procent. In de vrije sector is de maximale huurverhoging sinds 1 januari 2023 vastgesteld op 4,1 procent. Op de website staat nog vermeldt dat de huurverhoging niet afhangt van je inkomen. De huurverhoging is van toepassing als je een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement, studio, bungalow etc.) huurt.
Kinderbijslag
De kinderbijslag gaat wat omlaag, meldt de Sociale verzekeringsbank. Vanaf 1 juli krijg je per kind van 0 tot en met 5 jaar oud 262,70 euro. Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud krijg je 317,77 en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud krijg je 373,85. De vernieuwde bedragen worden vanaf oktober dit jaar uitgekeerd.