Up 2 Date

WOZ-waarde weegt vanaf 1 mei minder mee in bepalen huurprijzen van woningen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. WOZ-waarde weegt vanaf 1 mei minder mee in bepalen huurprijzen van woningen

De WOZ-waarde van een woning mag vanaf 1 mei niet meer zo zwaar meetellen om de hoogte van de huurprijs vast te stellen. Dat meldt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de NOS.

WOZ-waarde telt voor 33 procent mee

Met de WOZ-waarde stellen gemeenten jaarlijks de waarde van woningen vast. Op plekken waar de woningnood hoog is, stijgen de huurprijzen daardoor zo sterk dat woningen voor veel mensen onbetaalbaar dreigen te worden. Volgens De Jonge is dat een onbedoeld effect van de vastgestelde WOZ-waarde op de huren in die gebieden.

Om te voorkomen dat de huurprijzen de pan uit rijzen mag de WOZ-waarde van een woning vanaf 1 mei nog maar voor maximaal 33 procent meetellen in de huurprijs. Volgens De Jonge moet dat ervoor zorgen dat "sociale huurwoningen echt sociale huurwoningen blijven". Ook denkt hij dat mensen met een laag inkomen op die manier meer kans maken op een betaalbare woning.

Meer sociale huurwoningen beschikbaar

Het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening denkt dat met deze maatregel ongeveer 23.000 woningen beschikbaar zullen blijven voor de sociale woningvoorraad. Daarnaast komen er zo'n 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.

Ster advertentie
Ster advertentie