Up 2 Date

Mark Rutte kondigt vertrek aan uit de politiek

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mark Rutte kondigt vertrek aan uit de politiek

Mark Rutte stopt als partijleider van de VVD en vertrekt uit de politiek. Dat heeft hij laten weten in een verklaring voorafgaand aan het debat over de val van kabinet Rutte IV. Wel blijft Rutte nog aan als demissionair premier.

Speculaties

"Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is: Nederland", zei Rutte in de Tweede Kamer. "Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen." De demissionair premier verlaat definitief de politiek wanneer een nieuw kabinet aantreedt. Verder zegt Rutte dat zijn besluit om te stoppen als politicus "losstaat van de ontwikkelingen van de afgelopen weken".

'Het voelt goed'

Rutte stond na zijn verklaring de pers te woord en gaf aan dat hij na de val van het kabinet begon na te denken over zijn vertrek uit de politiek. "Ik denk dat dit een goed moment is om het stokje door te geven. Het voelt goed. Ik vind het een prachtige baan die ik heb en wilde heel graag ervoor knokken om door te gaan. Maar tegelijkertijd moet ik iedere keer bij verkiezingen mezelf afvragen wat verstandig is."

Vierde kabinet gevallen

Het vierde kabinet onder premier Rutter viel afgelopen vrijdagavond na een regeringsperiode van anderhalf jaar. Na dagen onderhandelen konden de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie het niet eens worden over het asielbeleid. Vooral de VVD en de ChristenUnie waren het sterk met elkaar oneens.

Ster advertentie
Ster advertentie