Up 2 Date

Erdoğan wint Turkse presidentsverkiezingen, maar wat maakt hem zo populair?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Erdoğan wint Turkse presidentsverkiezingen, maar wat maakt hem zo populair?

De kiescommissie heeft in Turkije bekendgemaakt dat president Recep Tayyip Erdoğan is herkozen. Wat betekent dit voor Turkije en de Turken in Nederland? Cemil Yilmaz vertelde vanochtend bij Fernando in Start dat Erdoğan inderdaad machtiger gaat worden: "Simpel uitgelegd gaat Turkije van een parlementair systeem, een beetje zoals in Nederland, over op een presidentieel systeem zoals in Amerika waarbij de president meer macht krijgt."

Veel steun

Ook bij deze verkiezingsuitslagen zijn er twijfels van de oppositie, maar volgens Cemil Yilmaz heeft het Turkse volk gesproken: "Of je het daarmee eens bent of niet, je zal je daarbij moeten neerleggen. Er zijn genoeg dingen in Turkije waarover gediscussieerd wordt en dat is terecht, maar het feit blijft dat het een president is en dat het een partij blijft met ontzettend veel steun in Turkije en in het buitenland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen gestolen?

Presidentskandidaat Muharrem Ince van oppositiepartij CHP gaf vandaag een persconferentie waarin hij zijn nederlaag toegaf. Hij zei gisteren al dat er onregelmatigheden waren, maar vertelde daar vandaag bij dat die verschillen niet zo groot waren dat ze voor een andere uitslag zouden kunnen zorgen: "Zijn er stemmen gestolen? Ja. Hebben ze tien miljoen stemmen gestolen? Nee."

Waarom stemmen Nederlandse Turken op Erdoğan?

Volgens Cemil zal met name de oppositie een nieuw antwoord op het buitenlandbeleid moeten verzinnen. Zeven van de tien Turken in Nederland heeft gestemd voor de AKP van Erdoğan, maar waarom? Volgens Cemil heeft Erdoğan zijn beleid daar veel meer op gericht dan andere partijen. Hij heeft bijvoorbeeld de dienstplicht flink goedkoper gemaakt en stemrecht gegeven aan Turken die buiten Turkije wonen.

Waarom populair in Turkije?

En wat zorgt ervoor dat Erdoğan het goed doet in Turkije? Volgens Cemil is dat ook weer een sterke strategie: "Wat Erdoğan heel goed heeft gedaan, is zich focussen op de binnenlanden van Turkije, de meest agrarische gebieden. De voorgaande regeringen waren vooral gefocust op het westen en het rijkere deel van Turkije. Hij heeft zijn macht te danken aan de grote onder- en middenklasse."

Ster advertentie
Ster advertentie